Donesen zakon

Radnici u Australiji od sada smiju ignorisati šefove ako ih zovu poslije posla

Autor: Biznis.ba
Radnici u Australiji od sada smiju ignorisati šefove ako ih zovu poslije posla
Foto: Ilustracija

Australija će uvesti zakone koji će radnicima omogućiti da ignorišu bezrazložne pozive i poruke svojih šefova izvan radnog vremena.

"Pravo na odspajanje" dio je niza promjena unutar radnog odnosa koje federalna vlada predlaže kako bi zaštitila prava radnika, piše Index.hr.

Slični zakoni već su na snazi u Francuskoj, Španjolskoj i drugim državama Evropske unije. Većina senatora izrazila je podršku toj mjeri, rekao je ministar zapošljavanja Tony Burke iz vladajuće Laburističke stranke u srijedu.

Njome se kroz pravo na odspajanje sprječava da zaposlenici rade neplaćeno prekovremeno, kazao je Burke.

"Ono što tvrdimo je da neko tko nije plaćen 24 sata dnevno ne smije biti kažnjen ako nije online i dostupan 24 sata dnevno", rekao je u srijedu premijer Anthony Albanese. O zakonu bi se u parlamentu trebalo glasati iduće sedmice.

Zeleni ovo smatraju velikom pobjedom

Dio političara, udruga poslodavaca i čelnika firmi upozorilo je da će taj zakon potkopati kompetitivnost i ugroziti prelaz na fleksibilnije radno vrijeme.

Zeleni, koji su prvi predložili to pravilo prošle godine, smatraju ga velikom pobjedom za svoju stranku.

"Australci prosječno godišnje rade šest sedmica neplaćenog prekovremenog", rekao je čelnik stranke Adam Bandt, dodavši da to iznosi oko 60 milijardi dolara neplaćenih plata. "To vrijeme je vaše. Ne od vašeg šefa", zaključio je.