Ispunjava očekivanja

'Robot konobar' atrakcija u Tuzli

Autor: Biznis.ba
Robot konobar

Od prije desetak dana, u tuzlanskom restoranu Saranda redovan uposlenik je i robot.

Robot je nabavljen da bi pomogao zaposlenicima u vrijeme "špice".

Robot konobar je postao prava atrakcija, tako da većina gostiju dođe kako bi ih upravo on uslužio.

Neumorno, bez kukanja i pauza radi 10 sati, a programiran je i da svoje mušterije dočeka s osmijehom i poželi im dobar tek. Novi uposlenik Sarande ispunjava očekivanja, kako gostiju, tako i svojih poslodavaca.

"On se zove Bella Bot, ima svoje ime. On sve radi samostalno s tim da mi moramo malo asistirati kada dođe pred gosta. Onda se on sam vraća“, objašnjava Edin Selvić, šef objekta.

Bella Bot na sebi ima senzore i čak 18 kamera koje mu pomažu da se kreće kroz prostor i izbjegava prepreke na koje može naići. Važno je istaknuti i da je ovaj robot vodootporan, što je veoma bitno u njegovom poslu, jer nije rijedak slučaj da konobar bude zaliven vodom, čajem ili sokom. Ono što je još zanimljivo da mnogi gosti koriste priliku da se slikaju sa novim konobarom, ponajviše djeca. Oni stariji, po običaju imaju i brige za budućnost.

"Došao sam samo zbog robota, baš me zanimalo kako to izgleda. Svega ćemo se mi nagledati u budućnosti“, kaže jedan od gostiju restorana.

"Nema radnika, sve će nas zamijeniti roboti, kao u filmu da živimo“, kaže drugi naš sagovornik.

Robotu Bella Botu će se uskoro pridružiti još jedan, koji će biti uposlen na čišćenju objekta. Jer, i spremačica nam fali.