Pauza

SAD zabranjuju ove elektronske cigarete

Autor: Biznis.ba
SAD zabranjuju ove elektronske cigarete

Najčešće koriste punjenja sa aromama, pokazali su posljednji rezultati Nacionalnog istraživanja o upotrebi duhana među mladima.

Prema odluci FDA, proizvođači koji u roku od 30 dana ne prekinu proizvodnju i prodaju aromatiziranih e-cigareta izlažu se riziku od prinudnih postupaka. Nova odluka Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) ne odnosi se, međutim, na ukuse pravog duhana ili mentola, a u objašnjenju su navedeni savezni podaci po kojima je ''sklonost mladih prema e-cigaretama sa ukusom mentola i duhana mnogo manja nego prema onima sa aromom voća“.

Odluka je donešena nakon dugotrajnog procesa razmatranja, koji je inicirao američki predsednik Donald Trump 11. septembra prošle godine, i najavio da će SAD zabraniti hiljade ukusa koji se koriste u e-cigaretama, kao mjeru u borbi protiv korištenja e-cigareta među mladima.

"Smatramo da ova odluka uspostavlja ravnotežu između hitnog rješavanja ove prijetnje po javno zdravlje koja se tiče upotrebe e-cigareta među mladima i potencijalne uloge koju e-cigarete mogu imati u pomaganju odraslim pušačima da se u potpunosti odreknu sagorivog duhana i pređu na potencijalno manje rizičan oblik konzumiranja nikotina“, izjavio je doktor Stiven Han, komesar FDA.

Svi proizvođači e-cigareta, bile one sa aromatičnim ukusima ili ne, moraju podnijeti prijave za odobrenje komercijalizacije, bez obzira na to da li se već nalaze na tržištu (PMTA) na adresu FDA do 12. maja 2020. godine, a u protivnom rizikuju da njihovi proizvodi budu povučeni iz prodaje.

Do sada je IQOS, uređaj kompanije Philip Morris, koji zagrijava a ne sagorijeva duhan, i samim tim ne spada u kategoriju e-cigareta, jedini alternativni uređaj koji je dobio ovaj vid saglasnosti.

"Philip Morris vjeruje da najbolji način da se odgovori na pitanja koja su u vezi sa proizvodima bez duhanskog dima – od potencijala za smanjenje štetnosti do prevencije upotrebe među mladima – jeste da proizvođači podijele svoje dokaze sa regulatornim tijelima i da vlade donesu odluke na osnovu dokaza“, rekli su u ovoj kompaniji.

Biznis.ba