Pauza

Sarajevo kroz oči Guardiana: Fascinantno mjesto gdje se sreću istok i zapad

Autor: Biznis.ba
Sarajevo kroz oči Guardiana: Fascinantno mjesto gdje se sreću istok i zapad
Guardian podsjeća da se ime glavnog grada BiH veže za rat i tragediju, ali da je vrijeme učinilo dosta toga kako bi se oporavio "ovaj izvanredni i otporni grad". Istaknuto je da je turizam u usponu što nije posebno iznenađujuće jer je Sarajevo jako lijep grad.

Čitatelje su informisali i da je grad okružen šumama i planinama što je predstavljalo otežavajuću okolnost za vrijeme rata jer su s tih planina ubijani stanovnici Sarajeva.

"Na svu sreću, spektakularnim prirodnim ljepotama Sarajevo možemo se ponovo diviti i u njima uživati", piše Guardian navodeći da je to uveliko omogućilo i otvaranje "sjajne nove žičare na podnožju planine Trebević".

Ističu da za 20 KM, što je oko 10 funti, stranci mogu posjetiti neizostavnu žičaru koja ih podižu na 1.100 metara visine s prekrasnim pogledom na grad. Riječ o pogledu koji se ne može porediti s većinom drugih evropskih gradova jer Sarajevo istovremeno ukrašavaju minareti džamije i krvovovi katoličkih i pravoslavnih crkava.

"To je još jedna stvar koja ovaj grad čini tako fascinantnim. Ovo je mjesto gdje se susreću istok i zapad", piše Guardian.

Čitatelje su informisali i da je sarajevska ulica Ferhadija centar glavnog grada BiH te da Sarajevo ima jako zanimljivu arhitekturu, odnosno da se u isto vrijeme protežu austrougarski, osmanski i savremeni mozaik.

"Na jedno strani ljudi sjede i piju pivo dok na drugoj strani uopće se ne toči alkohol. Umjesto alkohola pronaći ćete kafane koje nude bosansku kafu i nargile", navodi The Guardian.

Navode kako u staroj jezgri grada kolači, ali i sve ostalo, otkrivaju raznovrsno sarajevsko naslijeđe, budući da se sve, od bečkih kolača do krempita, u slastičarnama može naručiti.

"Sarajevo ima tako dobru vibru pa je izuzetno teško shvatiti teror koji se ovdje desio sredinom devedesetih. Ali istina je da ne morate tražiti dokaze za to. Svaka zgrada svjedoči o tome rupama od gelera. Spomenik u Velikom parku, nasuprot jednog od najprometnijih tržnih centara u Sarajevu, obilježava stradanje 1.500 djece tokom opsade", navodi se u tekstu.

Biznis.ba / Klix.ba