Pauza

Šest neprimjetnih testova koje poslodavci koriste na razgovoru za posao

Autor: Biznis.ba
Šest neprimjetnih testova koje poslodavci koriste na razgovoru za posao

U savremenom dobu čitanje CV-a i standardni razgovor s kandidatima ponekad nisu dovoljni u potrazi za savršenim zaposlenikom. Zato poslodavci moraju koristiti neke trikove od kojih je većina vrlo jednostavna da ih kandidat čak i ne primijeti, a mogu biti odlučujući hoće li dobiti posao ili ne.

Otkrivamo vam koji su to trikovi.

Ponudit će vam šoljicu kafe s razlogom

Test "šoljica kafe" je odnedavno vrlo popularan među poslodavcima. Na početku razgovora šef kandidatu nudi šoljicu kafe. Poslije razgovora poslodavac pažljivo posmatra šta će kandidat učiniti sa šoljicom, hoće li pitati gdje je ostaviti, hoće li jednostavno ostaviti šoljicu na stolu ili će je sam oprati u kuhinji.

Voditelj kompanije za razvoj računovodstvenog softvera "Xero Australia" Trent Innes, koja je stvorila ovu metodu, kaže da ovaj trik govori mnogo o karakteru i načinu ponašanja neke osobe, više nego li to mogu saznati iz standardnog razgovora za posao. Također, može pokazati koliko će se brzo kandidat uklopiti u tim. Najbolja odluka, u ovom slučaju, je da odete u kuhinju nakon intervjua i sami operete šoljicu.

Šef vas namjerno pušta da čekate

Test "šoljica kafe" je prilično jednostavan, jer je situacija puno teža kada kandidat dođe na razgovor na vrijeme, a poslodavac ga odgodi za 10, pa još 10, a onda i 15 minuta. Ovaj trik može pokazati koliko je kandidat emocionalno stabilan u stresnim situacijama i koliko uopšte želi posao.

Poslodavac iznenada počne vikati

Povišenje njihovog tona, vrištanje, pa čak i korištenje uvredljivih riječi još je jedan način modeliranja stresne situacije i šansa za provjeru kandidatove sposobnosti da se odupre stresu. Stručnjaci savjetuju da ostanete mirni i odgovorite na ta pitanja što je moguće mirnije.

Ispitivač postavlja neobičan zahtjev i moli vas da skočite kroz prozor

Još jedno neugodno iznenađenje može se sakriti iza ekscentričnog zahtjeva poput skoka kroz prozor, naprimjer. U ovom slučaju, poslodavac želi vidjeti sposobnost kandidata kako će se snaći u ovoj situaciji.

Iz ove situacije se možete izvući tako što ćete se popeti na prozor, ali skočiti na pod u sobi u kojoj se odvija razgovor. Niko nije pojasnio gdje trebate "sletjeti". Ili možete šokirati šefa postavljanjem kontra pitanja: "Kako će kompanija imati koristi od mog skoka?"

Upoznaje vas sa cijelim timom

Moguće je da će šef nakon intervjua ponuditi kandidatu priliku da komunicira sa svojim potencijalnim kolegama. Može to biti u uredu ili nakon posla. Na ovaj način poslodavac želi da zna šta zaposlenici misle o kandidatu.

Baca olovku na pod

Još jedan test koji može pomoći poslodavcu da shvati da ste pravi kandidat za njega jeste da baci olovku na pod. Ako se kandidat instinktivno sagne i podigne olovku, vjerovatno je da će biti angažiran za taj posao. Kandidat koji ne podigne olovku vjerovatno neće dobiti posao.

Biznis.ba