pokazao izvještaj

Shenzhen je grad s najvećim rastom broja milionera na svijetu

Autor: Biznis.ba
Shenzhen je grad s najvećim rastom broja milionera na svijetu
Foto: Unsplash

Shenzhen je zabilježio najbrži rast milionera u protekloj deceniji, a taj će se trend nastaviti u nadolazećim godinama, prema nedavnom izvještaju.

Shenzhen je zabilježio rast od 140% u broju milionera, prema izvještaju savjetnika za New World Wealth i migraciju ulaganja Henley & Partners, piše CNBC.

Rast je daleko veći nego u drugim gradovima prve razine u Kini, uključujući Peking i Šangaj čija je milionerska populacija porasla za 90%, odnosno 84%.

Samo u 2023. Shenzhen je zabilježio rast milionera od 10%, dok su Peking i Šangaj zabilježili pad od oko 5% usred egzodusa bogatih pojedinaca iz Kine.

“Ukupno, broj milionera u Kini pao je za 3% u 2023., tako da je Shenzhen značajno nadmašio ukupnu zemlju u 2023.”, rekao je Andrew Amoils, analitičar u New World Wealthu, za CNBC.

Najveći dio ovog porasta milionera u Shenzhenu posljedica je novih poslova i organskog rasta prihoda unutar grada, dok se oko 30% rasta duguje priljevu iz gradova kao što su Peking, Šangaj i Hong Kong, rekao je Amoils.

Očekuje se da će Shenzhen, također poznat kao kineska Silicijska dolina, nastaviti rasti "vrlo snažno" sve do 2040., u poređenju s Pekingom i Sangai-em, koji će vjerovatno zabilježiti umjereni rast, dodao je Amoils.

Ovo se događa u pozadini posrnule kineske ekonomije u posljednjih nekoliko godina, povučenog posrnulim nekretninskim sektorom.

Ekonomija Shenzhena poraslo je 6% u 2023., nadmašivši rast u Pekingu i Šhangaiu.

Kineski grad Hangzhou bio je drugi po rastu milionera sa 125%, dok su indijski Bengaluru i grad Austin u SAD-u zauzeli treće i četvrto mjesto; Kineski Guangzhou zauzeo je peto mjesto, rekao je Amoils za CNBC.

“U posljednje tri decenije, ono po čemu se Shenzhen izdvajao od ostalih gradova prvog nivoa je njegovo relativno lagano upravljanje i njegov stav dobrodošlice prema migrantima,” rekla je Erica Tay, direktorica makro istraživanja u Maybanku, prenosi SEEbiz.

U poređenju sa Shangaijem, koji svoju ekonomskiu snagu crpi iz državnih poduzeća, korporativnim krajolikom Shenzhena dominiraju poduzetnici iz privatnog sektora, dodala je.

Shenzhen, osim što je vruća tačka za startupe, također je i osnovni grad za globalne tehnološke divove kao što su Tencent, Huawei i BYD.

“Regulatorno okruženje koje je naklonjeno poslovanju i inovacijama kovalo je val za valom bogatstva koje ste sami stekli u Shenzhenu,” rekao je Tay.

Metropola je 1980. proglašena jednom od prvih posebnih ekonomskih zona Kine, što je grad otvorilo stranim ulaganjima, tehnologiji i tržišno orijentiranim reformama.

Njegova blizina Hong Konga, koji je karakteristično pogodan za poslovanje i učinkovit, također je pomogla Shenzhenu da nauči kako razviti svoju ekonomiju, rekao je Zhiwei Zhang, glavni ekonomist u Pinpoint Asset Managementu.