moguće ukidanje

Šta ako je osmosatovno radno vrijeme zastarjelo?

Autor: Biznis.ba
Šta ako je osmosatovno radno vrijeme zastarjelo?
Foto: Ilustracija

Visoki funkcioner preduzetnicima bliskih liberala (FDP), jedne od tri njemačke vladajuće stranke, zalaže se za ukidanje pravila o osmočasovnom radnom vremenu.

“Treba da demontiramo dnevno ograničenje rada i da odredimo samo nedjeljno ograničenje”, rekao je Lukas Keller za Redakcijsku mrežu Njemačka. “Radi toga moramo da modernizujemo zakon o radnom vremenu”, dodao je.

Osmosatni radni dan je, prema riječima Kellera, “fosilizovana dogma iz vremena kada je strah od eksploatacije bio ogroman”. Vremena su se, istakao je, promijenila.

“Zakon o radnom vremenu potiče iz svijeta u kojem nije bilo rada od kuće. Rijetko ko se drži ove osmosatovne dogme tokom svog radnog dana”, rekao je zamjenik šefa poslaničke grupe FDP u Bundestagu.

Keller je sugerisao da su promjene u početku zamislive u sektorima sa jakim kolektivnim ugovorima, kao što su hemijska industrija, tržište poštanskih paketa i logistika.

Ovo je također moguće u IT industriji i drugim profesionalnim oblastima sa opcijama rada od kuće. Promjene mogu, navodi, da ubrzaju transformaciju privrede, prenosi Investitor me.

Treba da se olabave i zakonski propisane pauze i odmori, rekao je liberal.

“Ne treba više da namećemo stroge propise”, istakao je dodajući da mnogi već rade tokom pauze za ručak da bi mogli ranije da odu kući. Drugi kasnije, kaže, uveče ponovo sedaju pred kompjuter da poslije podne sa djecom mogu da odu u park.

“Mnogi ljudi zapravo krše zakon o radnom vremenu jer im to olakšava život. Ova fleksibilnost više ne treba da bude nelegalna”, rekao je Keller.

Isto tako treba razmisliti, zaključio je, o relaksiranju propisa o radnom vremenu tokom sedam dana koje je sada najviše 48 sati.