nova pravila igre

Šta motiviše zaposlene u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji?

Autor: Biznis.ba
Šta motiviše zaposlene u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji?
Foto: Unsplash

Nove generacije donijele su na tržište rada nova pravila igre.

Tako su zaposlenima do 27 godina starosti prioritet na postu fleksibilnost rada i plata, a dok su nešto starijima bitni karijerni razvoj i mogućnost napredovanja, onima koji imaju 44 do 59 godina važni su stabilno i podsticajno radno okruženje, finansijska sigurnost i pozitivni međuljudski odnosi.

To su rezultati velikog regionalnog istraživanja sprovedenog nad uzorkom od 2.000 zaposlenih iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, u kojem su ispitanici otkrili šta ih motiviše, a šta frustrira.

"Generaciji 'Z', zaposlenima do 27 godina, u sve tri zemlje prioritet su fleksibilnost rada i plata, a kao najveći izazov vide nesigurnost zaposlenja i fleksibilnog rada. S druge strane, generacija do 43 godine, popularno zvani 'milenijalci' stavljaju snažan fokus na karijerni razvoj i mogućnost napredovanja kao ključne pokretače zadovoljstva na poslu“, kaže prof. dr Danijela Lalić koja je sprovela istraživački dio „Iskustvo zaposlenih“ za Srbiju, a piše SEEbiz.

Primjetno je, dodaje, da su razlike izraženije po generacijama, nego po zemljama, ali, kako kaže, i standardi utiču na prioritete.

Zanimljiv je podatak da su gotovo sve generacije u svim zemljama na pitanje šta misle da bi najviše doprinelo mentalnom zdravlju u radnom okruženju, odgovorile - podrška psihoterapeuta.

"Iznenađeni odgovorima pitali smo pojedine kompanije koje su osigurale podršku psihoterapeuta za zaposlene o rezultatu. Kažu da su zaposleni doslovno procvetali. To se odrazilo i na njihovu motivaciju, kao i na profit kompanije“, navela je Martina Sokač Saraga, koja je sprovela deo istraživanja za Hrvatsku i Sloveniju.

Istraživanje je pokazalo da su, ono što je mladim generacijama sloboda, starijima to sigurnost i pozitivni odnosi u radnom okruženju.

Takođe, primetno je da za generaciju „X“, koja ima između 44 i 59 godina, postoji jasna težnja ka stabilnom i podsticajnom radnom okruženju, finansijskoj sigurnosti, te pozitivnim međuljudskim odnosima i osećaju zajedništva na radnom mestu.

Mentalno zdravlje i podrška, kao i priznanje nadređenih, univerzalni su motivatori, dok se izazovi razlikuju od stresnih rokova do prevelike radne opterećenosti.

Korištenje sopstvenih potencijala, važnost kolegijalnosti i prilike za učenje ključni su aspekti radnog okruženja za "baby bumere", generacije starije od 59 godina, u sve tri zemlje, pokazalo je istraživanje.

Ta generacija vrednuje autonomiju u radu, dobre međuljudske odnose i priznanje za svoj rad. Izazovi s kojima se suočavaju uključuju komunikacijske prepreke, radno opterećenje i u nekim slučajevima finansijske brige.

Ispitanici u svim zemljama smatraju da daju veliki doprinos na poslu, što ocjenjuju ocjenom četiri. Također, smatraju da imaju visoku svijest o tome sa kojim se sve izazovima nose poslodavci, a ponajviše su, kako u samoprocjeni tvrde, toga najsvjesniji ispitanici u Srbiji – 77,5 posto.

Na jedino otvoreno pitanje - "Da sam ja svoj šef, šta bih drugačije" - najviše procenata odgovora iz svih zemalja osvrnuo se na bolju komunikaciju sa svojim zaposlenima.