istraživanje

Sve veći interes za firme koje nude duži odmor

Autor: Biznis.ba
Sve veći interes za firme koje nude duži odmor
Foto: Arhiv

Zbog sve učestalijeg sindroma sagorijevanja, želje za novim iskustvima i boljom ravnotežom između privatnosti i posla, radnici su sve više traženi poslovi u firmama koje nude duži, eventualno plaćeni izostanak s posla, kao npr. ja sabbatical ili sabatske godine, pokazalo je istraživanje britanskog instituta CMI.

Prema rezultatima istraživanja koje je sažeo britanski The Guardian, 53 posto organizacija nudi mogućnost dužeg izbivanja s posla, a 29 posto menadžera odgovorilo je da to uopće nije problem.

U javnom sektoru i humanitarnim organizacijama mogućnost dužeg izbivanja potvrdilo je 62 posto ispitanih rukovoditelja, a u privatnom sektoru 44 posto.

Istraživači napominju da produžena odsutnost s posla povećava zadovoljstvo zaposlenika i pridonosi njihovom ostanku zaposlenja u postojećim organizacijama i firmama.

Ova vrsta odsutnosti traje nekoliko sedmica, ali može trajati i više od godinu dana, a često je povezana s putovanjima po svijetu, što je važan cilj milenijalske generacije, ili željom za novim iskustvima i vještinama i znanjima, prenosi SEEbiz. 

Zaposlenici ovo vrijeme ne koriste samo za pasivni odmor, već za istraživanje raznih profesionalnih ciljeva i mogućnosti, a neke firme su to već prepoznale i pokušavaju zadržati kreativne i kvalitetne zaposlenike koji su izgorjeli od previše posla.

Tehnološki div Microsoft je među firmama koje svojim zaposlenicima, koji su kod njih zaposleni više od deset godina, nude duži plaćeni dopust, ukupno osam sedmica.