Pauza

Švicarski Blick: Sarajevo je grad kontrasta, čaja, bureka i ćevapa

Autor: Biznis.ba
Švicarski Blick: Sarajevo je grad kontrasta, čaja, bureka i ćevapa

Reporteri najtiražnije svicarske novine Blick posjetili su Sarajevi i tom prilikom napravili kratku reportažu u kojoj su glavni grad BiH opisali kao grad kontrasta, čaja, bureka i ćevapa.

Navode i da je Sarajevo obilježeno sjećanjima na posljednji rat, ali i da u njemu ima dosta utjecaja osmanske kulture. Osim toga, napisali su i da naš glavni grad nudi niz impresivnih mjesta, a sudeći prema videu prvo su posjetili Baščaršiju.

"Prije više od 500 godina Osmanlije su vladali ovim gradom. Ovaj dio starog grada podsjeća na turski bazar. Baščaršija je prepuna nakita, džamija, shisha barova i kafića. Lokalno stanovništvo i turisti šetaju se uličicama. Budući da je stari grad popularno mjesto, cijene su umjerene, a politika o pušenju je vrlo otvorena. U kafićima gosti puše ne samo dok piju tipičnu bosansku kafu, već i konobari iza pulta", napisali su svoje impresije o Baščaršiji.

Osim toga ekipa Blicka napisala je da Sarajevo nije baš mjesto za vegane jer je u njemu meso veoma popularno.

"Ćevapi su posebno popularni. Najbolji su u ćevabdžinici Željo. Kobasice od mljevenog mesa u somunu, pripremaju se u pećnici a zatim poslužuju sa sirovim lukom i kajmakom. Drugo najpopularnije jelo je burek."

Ekipa je posjetila i Žutu i Bijelu tabiju, ali i čajdžinicu Džirlo.

Napisali su i da, iako je rat završen 1995. godine, još uvijek postoje oštećene fasade, a spomenuli su i sarajevske ruže koje su nastale kao posljedica granatiranja našeg glavnog grada, prenosi Klix.

Biznis.ba