Pokušajte primijeniti

Top 10 savjeta kako uz minimalna odricanja možete maksimalno da uštedite

Autor: Biznis.ba
Top 10 savjeta kako uz minimalna odricanja možete maksimalno da uštedite
Foto: Ilustracija

Osobe koje su zaposlene na puno radno vrijeme ne mogu puno učiniti da povećaju dotok novca, osim da zatraže povišicu. Međutim, na potrošnji se može raditi. Evo 10 savjeta kako uz minimalna odricanja maksimalno uštedjeti.

1. Automatizujete plaćanja

Zatražite u banci trajne naloge za sve usluge koje je moguće plaćati na taj način, na primjer pretplatu za TV ili račune mobilne telefonije. Na taj ćete način dobiti razne pogodnosti, niže cijene ili mogućnost jeftinije kupovine mobilnog telefona, kad vam zatreba novi. Ujedno ćete izbjeći probleme i plaćanje kamata ako slučajno zaboravite platiti neki račun.

Postavite i trajni nalog koji će svakog mjeseca skidati s vašeg računa svotu koju planirate uštedjeti i prebacivati je u penzioni fond, na štedni račun ili u neku drugu varijantu štednje.

2. Uštedite fond za hitne situacije

Izdvojite određenu svotu novca koja vam može pokriti kriznu situaciju bez da morate odlaziti u minus ili trošiti na kreditne kartice. Na primjer, ako iznenada budete morali kupiti novi laptop ili popraviti auto. Bilo bi dobro da je u tom fondu barem nekoliko hiljada eura. I zapamtite, ako nije neočekivano, ne spada u troškove iz ovog fonda.

3. Zapisujte 30 dana svaku potrošnju

Na kraju mjeseca, iznenadit ćete se da u budžetu još uvek ima rupa koje se pažljivijim planiranjem da zatvoriti, što će vam donijeti značajnu uštedu.

4. Planirajte obroke unaprijed

Idealno bi bilo u nedelju uvečer napraviti plan za cijelu sedmicu, u skladu s time što od namirnica imate kući, koje će se prve pokvariti ako ih ne potrošite i šta je od voća i povrća u sezoni. Radnim danom je dobro, zavisno od navika, skuhati obrok veče prije te ga ili ponijeti na posao, ili ga imati spremnog čim se vratite. Tako se odupirete porivu da trošite novce na skupu i nezdravu brzu hranu.

5. Razmislite o svakoj kupovini – 30 dana

Naravno, ne kad je riječ o kupovini hrane i drugih svakodnevnih potrepština. Ali kad je riječ o stvarima poput elektroničkih uređaja, nove grafičke kartice, zamjene telefona – zapišite datum kad ste se odlučili na kupovinu i pričekajte tačno 30 dana. Ako i nakon 30 dana i dalje budete željeli to isto, znači da nije reč o impulsu. Primjetit ćete da će vas želja za mnogim stvarima proći i da one nisu bile stvarna potreba.

6. Čuvajte se popusta

Popusti, a u novije vrijeme i trgovački kuponi služe tome da vas navedu da kupite i ono što vam ne treba. Dobro je iskoristiti ih za stvari koje biste i inače kupili. U suprotnom, to je čisti minus na vašem računu.

7. Odbacite skupe navike

Često postoji ona jedna navika za koju smatrate da je neophodna i ne želite uopšte pregovarati oko nje. Za nekoga su to cigarete. Ako već ne želite prestati, možete pokušati smanjiti trošak pušeći manje paklica. Na taj se način može uštedeti stotine i stotine mesečno.

8. Otplatite dugove, malo po malo

Većina nas je opterećena dugom – bankovnim minusima, kreditnim karticama, zaostalim računima s kojima kasnimo. Dvije su različite metode koje finansijski savjetnici preporučuju za otplatu dugova. Prva kaže, prvo platite dugove na koje plaćate veću kamatu. Ta je metoda racionalnija – bolje se prije rešiti duga koji je na duže vreme skuplji. Druga metoda je da otplatite dugove od manjih prema većima.

9. Održavajte svoje stvari

Platite na vrijeme da neko pregleda i po potrebi popravi vaše uređaje. U slučaju kvara izazvanog neodržavanjem, te se svote višestruko povećavaju.


10. Pomozite okolini

Snizite temperaturu na termostatu zimi i obucite nešto toplo. Ne palite klimu u domu, ili automobilu ako nije neizdrživo vruće, a i tada je držite na relativno visokoj temperaturi. Zatvorite vodu dok perete zube, šamponirate kosu, brijete se. Mala promjena navika može rezultirati u stotinama, pa i hiljadama ušteđenih eura godišnje.