podaci McKinsey & Company

Top 50 najvećih investicionih kompanija na svijetu

Autor: Biznis.ba
Top 50 najvećih investicionih kompanija na svijetu
Foto: Unsplash

Tokom prošle godine, investicione kompanije (Private Equity) kontrolisale su 8,2 triliona dolara u imovini na globalnom nivou prema podacima McKinsey & Company, što je brojka koja se brzo porasla otkako se industrija prvi put pojavila prije 40 godina.

Kako veliki investitori kao što su penzioni fondovi i osiguravajuća društva sve više gledaju na privatna tržišta, ovi alternativni menadžeri imovinom su vidjeli da je njihova imovina porasla više od dva puta u posljednjih pet godina.

Ova infografika prikazuje 50 najboljih privatnih investicionih kompanija širom svijeta, na osnovu podataka Private Equity International (PEI).

Top 50 Private Equity firmi

Da bi se odredila rang lista, firme privatnog kapitala su definisane kao one koje prikupljaju kapital sa svrhom direktnog ulaganja u , pokrivajući diverzifikovani privatni kapital, rizični kapital, kapital rasta, otkupe, zajedno sa obrtnim ili kontrolnim orijentisanim investicionim kapitalom u nevolji.

Rangiranje ne uključuje fondove, privatna ulaganja u javni kapital (PIPE) ili fondove koji prate sekundarne, nekretnine, infrastrukturu, hedž fondove, dugove ili mezanine strategije.

U nastavku pogledajte 50 najvećih investicionih kompanija širom svijeta, na sonovu obima kapitala prikupljenog tokom petogodišnjeg perioda koji završava 31. marta 2023.:

Blackstone je vodeći u Sjedinjenim Državama i svijetu, prikupivši 125,6 milijardi dolara kapitala od 2018. do 2023.

Sa sjedištem u New Yorku, ukupna imovina Blackstonea pod upravljanjem iznosila je 991 milijardu dolara u prvom tromjesečju 2023. i od tada je ove godine premašila trilion dolara, prenosi Bankar me. Ova suma je otprilike BDP Holandije.

Sljedeći na redu su KKR i švedski EQT, od kojih svaki prikupio preko 100 milijardi dolara. Ustvari, ovo je bio prvi put da su tri kompanije postigle ovu granicu od 100 milijardi dolara za prikupljanje kapitala na PEI-ovoj rang listi u periodu od pet godina.

Kao što možemo vidjeti, velika većina najvećih privatnih kompanija smještena je u Americi, što čini 36 od 50 najboljih svjetskih kompanija. Sjevernoameričke PE firme činile su 1,34 triliona dolara (72%) od 1,85 triliona dolara koliko ih je prikupilo 50 najboljih kompanija na rang listi.

Na drugom mjestu sa velikom razlikom je Evropa, sa devet firmi koje čine 179 milijardi dolara (9,7%) od ukupno prikupljenih sredstava. Mnoge od najvećih evropskih privatnih investicionih kompanija smještene su u Londonu, Engleska, a najistaknutiji menadžeri imovine u gradu su Hg i Permira Advisors.

U Aziji, najveća investiciona kompanija bila je Hillhouse Capital Group sa sjedištem u Singapuru, koja je pokrenuta 2005. godine. Ova firma je podržala nekoliko internet kompanija koje se kreću od Tencenta, najveće javne kompanije u Kini, do Baidua.