grafika

Top deset najplaćenijih izvršnih direktora u SAD

Autor: Biznis.ba
Top deset najplaćenijih izvršnih direktora u SAD
Foto: Ilustracija

Prosječna plata izvršnih direktora kompanija sa S&P 500 indeksa porasla je na rekordnih 15,7 miliona dolara u 2023. godini, jer je snažno tržište akcija povećalo naknade izvršnih direktora.

Neki od najplaćenijih izvršnih direktora u Americi zaradili su devetocifrene zarade, pri čemu je velika većina kompenzacija vezana za akcijske nagrade. Uopšteno, rukovodioci su u prosjeku zarađivali 196 puta više od prosječne plate zaposlenih u S&P 500, što je porast u odnosu na 185 u 2022. godini.

Ova grafika prikazuje 10 najplaćenijih izvršnih direktora kompanija iz S&P 500, na osnovu analize The Wall Street Journal-a i MyLogIQ-a.


Evo izvršnih direktora S&P 500 kompanija koji su primili najveće pakete naknada prošle godine:

Hock Tan, izvršni direktor proizvođača čipova Broadcom, je na vrhu liste sa godišnjom kompenzacijom od 161,8 miliona dolara u 2023. godini.

Slično kao Nvidia, kompanija je profitirala od rastuće potražnje za AI tehnologijama. Broadcom isporučuje mrežne čipove koji se koriste u data centrima velikih tehnoloških kompanija, uključujući Microsoft. Između 2022. i 2023. godine, Tanova plata se udvostručila, zarađujući 510 puta više od plate zaposlenih, prenosi Bankar me.

Na trećem mjestu je Stephen Schwarzman, koji vodi najveću privatnu kapital firmu na svijetu, Blackstone. Paket naknada izvršnog direktora od 119,8 miliona dolara je povećan za 83% rastom cijene akcija prošle godine. Firma je najveći svjetski vlasnik komercijalnih nekretnina, sa približno 12,500 nekretnina ukupno.

U međuvremenu, izvršni direktor Apple-a, Tim Cook, primio je 63,2 miliona dolara u 2023. godini, što je oštar pad u odnosu na 99,4 miliona dolara zarade u prethodnoj godini. Ovo rijetko smanjenje plate je rezultat pritiska akcionara i zahtjeva samog Cooka.

Uopšteno, četiri od deset najplaćenijih izvršnih direktora u Americi su u tehnološkom sektoru, a svaka od tih kompanija je imala dvocifrene poraste cijena akcija tokom 2023. godine.

Plate izvršnih direktora su se udvostručile u posljednjoj deceniji

Ispod prikazujemo rastući obim zarada izvršnih direktora od 2013. godine:

Kao što možemo vidjeti, prosječna ukupna kompenzacija izvršnih direktora S&P 500 skočila je za više od 8% između 2022. i 2023. godine.

Dalje, ovaj broj je porastao dvostruko u poslednjih 10 godina kako je američko tržište akcija raslo tokom perioda niskih kamatnih stopa. Uopšteno, plate izvršnih direktora rastu brže od plata zaposlenih i ovaj jaz između izvršnih direktora i radnika nastavlja da se uvećavati godinama. Prosječna plata zaposlenih u S&P 500 iznosila je 81,476 dolara u 2023. godini.

Često je kompenzacija izvršnih direktora povezana sa finansijskim performansama kompanije, koje se mjere kroz kretanje cijena akcija i isplate dividendi. Pored toga, rast plata izvršnih direktora može biti uglavnom vođen nagradama u akcijama koje se dodjeljuju izvršnim direktorima.

Posebna analiza od strane Equilar-a je otkrila da je u prosjeku 70% kompenzacije izvršnih direktora S&P 500 proizašlo iz akcijskih nagrada, u prosjeku zapanjujućih 9,4 miliona dolara u 2023. godini.