sprovedena analiza

Trideset najbogatijih porodica na svijetu u 2024.

Autor: Biznis.ba
Trideset najbogatijih porodica na svijetu u 2024.
Foto: X.com

Insider Monkey je sastavio listu 30 najbogatijih porodica na svijetu 2024. godine, na osnovu podataka uglednih medijskih izvora, uključujući Bloomberg i Forbes.

Da bi ušli u uži izbor najbogatijih porodica, prikupljeni su podaci o neto vrijednosti najbogatijih sa Forbesove liste milijardera u realnom vremenu od 21. augusta. Za neto vrijednosti koje nisu dostupne na Forbesu, korišteni su najnovije vrijednosti kojima raspolaže Bloomberg.

Slijedi pregled 30 najbogatijih porodica na svijetu 2024:

30. Porodica Dassault
Neto vrijednost: 30,1 milijardi dolara

Sa neto vrijednošću od 30,1 milijardu dolara, porodica Dassault svrstava se među najbogatije porodice na svijetu. Djeca su naslijedila bogatstvo Dassault u sektorima vazduhoplovstva i softvera, nakon što je njihov otac Serge Dassault preminuo 2018.

29. Porodica Duncan
Neto vrijednost: 31,3 milijarde dolara

Porodica Duncan ima veliki udio u Enterprise Product Partners koju je osnovao pokojni Dan Duncan. Za sada, njegova djeca Randa Duncan Williams, Milane Frantz, Dannine Duncan Avara i Scott Duncan imaju ukupnu procijenjenu neto vrijednost od 31,3 milijarde dolara.

28. Porodica Mulliez
Neto vrijednost: 34,3 milijarde dolara

Još jedna bogata porodica koja se nalazi na ovoj listi je francuska porodica Mulliez. Maloprodajna dinastija ima preko 700 članova i poznato je da stoji iza lanca Auchan, takođe popularnog kao “francuski Walmart”.

27. Reinhold Wuerth i porodica
Neto vrijednost: 36,2 milijarde dolara

Reinhold Wuerth je sa 14 godina ušao u veleprodajni biznis svog oca koji trenutno ima preko 400 kompanija i 83.000 zaposlenih širom svijeta, prije nego što se konačno penzionisao 1994. Sa neto vrijednosti od 36,2 milijarde dolara, Reinhold Wuerth i njegova porodica zauzimaju 27. mjesto na ovoj listi.

26. Phil Knight i porodica
Neto vrijednost: 37 milijardi dolara

Suosnivač Nike-a, Phil Knight, služio je 52 godine u kompaniji. Sada, on i njegova supruga spadaju među najbolje američke filantrope i najbogatije porodice na svijetu, s neto vrijednošću od 37 milijardi dolara.

25. Savitri Jindal i porodica
Neto vrijednost: 39,7 milijardi dolara

Savitri Jindal predsjedava Jindal Grupom, dok kompanijama grupe upravljaju njeni sinovi nakon smrti njihovog oca Oma Prakasha Jindala koji je bio osnivač. Savitri Jindal i njena porodica imaju neto vrijednost od 39,7 milijardi dolara.

24. Tadashi Yanai i porodica
Neto vrijednost: 43,4 milijarde dolara

Maloprodajno carstvo odjeće Fast Retailing sa liste u Tokiju, krovna kompanija lanca Uniqlo, izgradio je i vodi Tadashi Yanai. Neto vrijednost Tadashija Yanaija i njegove porodice trenutno iznosi 43,4 milijarde dolara.

23. Van Damme, De Spoelberch, porodica De Mevius
Neto vrijednost: 43,5 milijardi dolara

Belgijske porodice Van Damme, De Spoelberch i De Mevius koje stoje iza pivarskog diva Anheuser-Busch InBev (bivši vlasnici i nikšićke pivare “Trebjesa”) imaju procijenjeno bogatstvo od 43,5 milijardi dolara. Ovo ga svrstava na našu listu najbogatijih porodica na svijetu 2024.

22. Porodica Pritzker
Neto vrijednost: 43,7 milijardi dolara

Porodica Pritzker, jedna od najbogatijih u Americi, izgradila je svoje bogatstvo uglavnom osnivanjem i širenjem hotelskog lanca Hyatt Hotels Corporation. Neto vrijednost porodice procijenjena je na 43,7 milijardi dolara.

21. Porodica Ferrero
Neto vrijednost: 44,5 milijardi dolara

Porodica Ferrero poznata i kao milijarderi Nutelle, posjeduje Ferrero grupu. Porodična mala poslastičarnica transformisana je u globalni biznis tokom godina, sada poznata po Nutelli, Kinderu i Ferrero Rocheru.

20. Porodica Hoffmann-Oeri
Neto vrijednost: 44,8 milijardi dolara

Švicarska porodica Hoffmann-Oeri kontroliše farmaceutsku grupu Roche. Porodica milijardera ima neto vrijednost od 44,8 milijardi dolara.

19. Porodica Albrecht
Neto vrijednost: 46,7 milijardi dolara

Sa zajedničkom neto vrijednošću od 46,7 milijardi dolara, porodica Albrecht zauzima 19. mjesto na ovoj listi. Porodica je vlasnik globalnog lanca prehrambenih proizvoda Aldi.

18. Porodica Quandt
Neto vrijednost: 47,3 milijarde dolara

Porodica Quandt poznata je po stvaranju bogatstva od brenda luksuznih automobila BMW. Nasljednici BMW milijardera Stefan Quandt i Susanne Klatten imaju ukupnu neto vrijednost od 47,3 milijarde dolara.

17. Boehringer, porodica Von Baumbach
Neto vrijednost: 51,3 milijarde dolara

Bogatstvo porodice Boehringer, Von Baumbach potiče od farmaceutske kompanije Boehringer Ingelheim koju je 1885. godine osnovao Albert Boehringer. Porodica se svrstava među najbogatije porodice na svijetu.

16. Porodica Johnson
Neto vrijednost: 52,7 milijardi dolara

Porodica Johnson jedna je od najbogatijih američkih porodica. Porodica posjeduje veliki udio u kompaniji za uzajamne fondove Fidelity i ima ukupnu neto vrijednost od 52,7 milijardi dolara.

15. Porodica Hartono
Neto vrijednost: 53,3 milijarde dolara

Braća Hartono R. Budi Hartono i Michael Hartono među najbogatijima su u Indoneziji. Većina njihovog bogatstva dolazi od ulaganja u Bank Central Asia, dok njihovo zajedničko bogatstvo iznosi 53,3 milijarde dolara.

14. Cargill, porodica MacMillan
Neto vrijednost: 60,6 milijardi dolara

Višegeneracijski potomci američkog poslovnog direktora Williama Wallacea Cargilla i njegovog zeta Johna H. MacMillana Starijeg kvalifikuju se kao još jedna bogata porodica. Prema Forbesu, porodica ima procijenjenu neto vrijednost od 60,6 milijardi dolara.

13. David Thomson i porodica
Neto vrijednost: 70,2 milijarde dolara

David Thomson i njegova porodica kontrolišu medijsku i izdavačku imperiju. Od 21. augusta, neto bogatstvo porodice iznosi 70,2 milijarde dolara, što je svrstava među najbogatije porodice na svijetu.

12. Porodica Wertheimer
Neto vrijednost: 80,8 milijardi dolara

Braća Wertheimer, Alain i Gerard, imaju ukupnu neto vrijednost od 80,8 milijardi dolara. Braća posjeduju popularni Chanel biznis i poznati su kao najtiši milijarderi u modi.

11. Francoise Bettencourt Meyers i porodica
Neto vrijednost: 88,8 milijardi dolara

Francoise Bettencourt Meyers je unuka osnivača L’Oreala. Više od trećine L’Oreala koji se javno trguje u vlasništvu je Bettencourt Meyers i njene porodice. Njihova trenutna neto vrijednost je 88,8 milijardi dolara.

10. Carlos Slim Helu i porodica
Neto vrijednost: 90 milijardi dolara

Najveća mobilna telekom kompanija u Latinskoj Americi “América Móvil” u vlasništvu je Carlosa Slima Helúa i njegove porodice. Neto bogatstvo porodice je 90 milijardi dolara, zaključno sa 21. avgustom.

9. Porodica Al Saud
Neto vrijednost: 112 milijardi dolara

Vladajuća porodica Saudijske Arabije svrstava se među 30 najbogatijih porodica na svijetu 2024. Porodica ima procijenjenu neto vrijednost od 112 milijardi dolara.

8. Porodica Ambani
Neto vrijednost: 116,00 milijardi dolara

Među 30 najbogatijih porodica na svijetu 2024. godine je indijska porodica Ambani. Izvještava se da je bogatstvo porodice desetina indijskog BDP-a.

7. Porodica Mars
Neto vrijednost: 120 milijardi dolara

Svjetski poznati konditorski posao Mars je u vlasništvu porodice Mars. Neto vrijednost porodice procijenjena je na 120 milijardi dolara, što je svrstava na visoko 7. mjesto na ovoj listi.

6. Porodica Al Thani
Neto vrijednost: 133 milijarde dolara

Sa hiljadama članova porodice, porodica Al Thani se kvalifikuje kao jedna od najbogatijih porodica širom sveta. Porodica je započela svoju vlast nad Katarom sredinom 19. vijeka i ima dominantan položaj u lokalnoj ekonomiji.

5. Porodica Koch
Neto vrijednost: 144 milijarde dolara

Porodica Koch ima neto vrijednost od 144 milijarde dolara i poznata je po Koch Industries, jednoj od najvećih američkih privatnih kompanija. Naslijeđeni od oca Freda C. Kocha, dvojica braće Frederick i William napustili su porodični posao nakon svađe, dok su ostala braća Charles i David (umro 2019. godine) ostali.

4. Porodica Hermès
Neto vrijednost: 151 milijarda dolara

Hermesova porodica šeste generacije ima neto vrijednost od 151 milijardu dolara. Francuska porodica je vlasnik luksuzne modne kuće Hermès koja je poznata po Kelly torbama i poznata je širom svijeta.

3. Bernard Arnault i porodica
Neto vrijednost: 191,8 milijardi dolara

Sa neto vrijednošću od 191,8 milijardi dolara, Bernard Arnault i njegova porodica zauzimaju treće mjesto među 30 najbogatijih porodica u 2024. Bernard Arnault vodi vodeću svjetsku grupu LVMH od 1989. godine i najbogatiji je čovjek na svijetu sa procijenjenom vrijednošću od 233 milijarde dolara (prema posljednjim podacima Forbesa).

2. Porodica Al Nahyan
Neto vrijednost: 305 milijardi dolara

Vladajuća porodica Emirata Abu Dhabi, Al Nahyan, nalazi se na drugom mjestu među 30 najbogatijih porodica na svijetu u 2024. Sa procijenjenom neto vrijednosti od 305 milijardi dolara, porodica je ranije premašila Waltonov status najbogatije porodice 2023. godine.

1. Porodica Walton
Neto vrijednost: 347 milijardi dolara

Waltonovi nasljednici Jim Walton, Rob Walton, Alice Walton, Lukas Walton, Christy Walton, Nancy Walton Laurie i Ann Walton Kroenke upravljaju najvećim svjetskim trgovcem Walmart i imaju ukupnu trenutnu neto vrijednost od 347 milijardi dolara, prema Forbsovoj listi milijardera u realnom vremenu, prenosi Investitor me. To im daje privilegiju da budu u vrhu najbogatijih porodica širom svijeta.