Popularna metoda

Trik za uštedu kod kupovine namirnica: Jeste li čuli za metodu 6-1?

Autor: Biznis.ba
Trik za uštedu kod kupovine namirnica: Jeste li čuli za metodu 6-1?
Foto: Ilustracija

Kuhar iz New Yorka podijelio je svoju metodu koju koristi kako bi uštedio u kupovini namirnica.

Šest vrsta povrća, pet vrsta voća, četiri namirnice s proteinima, tri namirnice sa škrobom, dva umaka i jedna namirnica za vaše zadovoljstvo. Ako je ovo vaš ovosedmični popis za kupovinu namirnica, vjerovatno ste čuli za Willa Colemana, kuhara iz New Yorka koji je objavio ovaj viralni savjet za kupovinu namirnica.

Prema mišljenju njega i njegovih brojnih sljedbenika na društvenoj mreži TikTok, ovaj vam trik može pomoći da uštedite i manje bacate hranu jer ćete kupiti samo ono što vam zaista treba, umjesto da kupite previše hrane koju nećete niti potrošiti, prenosi N1.

Prednosti 6-1 kupovine namirnica

Činjenica je da su cijene namirnica porasle više nego ikada, a ovo je zaista pouzdan način da i sebi, a i svojim ukućanima osigurate zdravu i uravnoteženu prehranu, ali s minimalnim troškovima. S ovim načinom kupovine hrane možete pribaviti sve potrebne makronutrijente, ali ćete i osigurati da kupovinu hrane poput slatkiša, grickalica, gaziranih pića i suvišnog voća i povrća svedete na minimum. Vjerovatno ste svjesni da će vam takvi kvarljivi proizvodi ionako na kraju sedmice strunuti i završiti u smeću.

Također, postoje mnoge prednosti povećanja raznolikosti prehrane u vidu različitih vrsta proizvoda do novih žitarica, proteina, pa čak i ulja za kuhanje. Zamjena onoga što obično kupujemo mogla bi nam pomoći da konzumiramo više hranjivih tvari. Osim toga, biti fleksibilan pri kupnji je ono što svi trebamo učiniti ako želimo uštedjeti novac. Na primjer, umjesto mesa ili jaja, jedan od proteinskih namirnica koju ćete kupiti ove sedmice može biti zdrava i svestrana leća.

Na kraju, namirnice koje sadrže škrob i namirnica za zadovoljstvo vam mogu pomoći da zaokružite svoje obroke i spriječiti vas da se osjećate ograničeno ili da naručite hranu iz restorana.

Primjer 6-1 kupovine namirnica

Ako trebate inspiraciju za svoju sljedeću kupovinu, ovo je jedan primjer koji možete iskoristiti:

6 vrsta povrća: prokulice, šparoge, butternut tikva, celer, kristal salata, krompir
5 vrsta voća: jabuke, banane, grožđe, narandže i kruške
4 namirnice s proteinima: jaja, mljeveno meso, pileći file i leća
3 namirnice sa škrobom: tortilje, riža, špageti
2 umaka: salsa, pesto genovese
1 namirnica za čisti užitak: sladoled.