Velika Britanija

U vrijeme teške krize Dom lordova kupio šampanjac vrijedan skoro 104.000 eura

Autor: Biznis.ba
U vrijeme teške krize Dom lordova kupio šampanjac vrijedan skoro 104.000 eura
Ilustracija

Gornji dom britanskog parlamenta prošle je godine potrošio gotovo 90 hiljada funti (gotovo 104 hiljade eura) na 1589 boca šampanjca, piše Guardian, ali dodaje da je većina prodana posjetiocima te da nema troška za porezne obveznike.

Detalje o prodaji šampanjca domu lordova po cijeni od 56 funti po boci dobila je Škotska nacionalna stranka (SNP) nakon što se pozvala na pravo na pristup informacijama.

Ukupna cijena od oko 88.9 hiljada funti nešto je viša od one u 2022., kad je na pjenušavo piće potrošeno 85.4 hiljade funti, za devet boca manje nego 2023. godine.

"Parlament, u kojem neizabrani lordovi uzimaju 342 funte (oko 394 eura) dnevno samo za pojavljivanje, nije sposoban da na pravi način predstavlja narod", rekao je Tommy Sheppard, zastupnik SNP-a za Istočni Edinburgh, javlja Hina.

"Birači će biti bijesni kada čuju da su, dok su se oni borili da uravnoteže kućanske finansije i plate osnovne stvari poput namirnica i energije, neizabrani lordovi točili šampanjac", rekao je Sheppard, kazavši da je protekla godina obilježena krizom troškova života koja je dovela do pada životnog standarda i mnoga kućanstva gurnula u siromaštvo.

Međutim, glasnogovornik gornjeg doma parlamenta objavio je da je sav kupljeni alkohol, uključujući šampanjac, prodan posjetiocima te institucije, kako je to donijelo prihode te da nema troškova za porezne obveznike.