istraživanje

UAE bit će svjetski magnet za privlačenje bogatstva

Autor: Biznis.ba
UAE bit će svjetski magnet za privlačenje bogatstva
Foto: Pexels

Ujedinjeni Arapski Emirati će treću godinu zaredom biti vodeći svjetski magnet za bogatstvo, pokazalo je novo istraživanje Henley Private Wealth Migration Report.

Očekuje se da će ta mala zalivska država do kraja 2024. godine ostvariti neto priliv od 6.700 milionera iz cijelog sveta bez presedana, navodi se u izvještaju objavljenom 18. juna.

Drugo, ali daleko iza UAE su Sjedinjene Američke Države, sa očekivanim prilivom od 3.800 milionera do kraja godine.

Očekuje se da će se rekordnih 128.000 milionera ili pojedinaca visoke neto vrijednosti sa likvidnim uložnim bogatstvom od milion dolara ili više, preseliti 2024. godine, navodi se u izvještaju.

Ova velika migracija milionera je “kanarinac u rudniku uglja”, signalizirajući duboku promjenu u globalnom pejzažu i tektonskim pločama bogatstva i moći.

Taj broj premašuje prethodni rekord od 120.000 milionera koji je postavljen prošle godine, prema Henleyju, dodajući da se 2024. “oblikuje kao prekretnica u globalnoj migraciji bogatstva”, navodi CNBC.

Podatke za izvještaj dostavila je globalna obavještajna firma o bogatstvu New World Wealth i sadrži uvide u prilive i odlive milionera i njihove migracione obrasce na globalnom nivou, prenosi Investitor me.

„Ova velika migracija milionera je kanarinac u rudniku uglja, signalizirajući duboki pomak u globalnom pejzažu i tektonskim pločama bogatstva i moći, sa dalekosežnim implikacijama na buduću putanju nacija koje ostavljaju iza sebe ili onih koje čine svojim novi dom,” rekao je Dominik Volek, šef grupe privatnih klijenata u Henley & Partners, u izvještaju .

Ovo je prvih 10 zemalja koje očekuju najveći neto priliv milionera u 2024, prema Henley & Partners:

Ujedinjeni Arapski Emirati: +6.700
Sjedinjene Američke Države: +3,800
Singapur: +3,500
Kanada: +3.200
Australija: +2.500
Italija: +2.200
Švajcarska: +1.500
Grčka: +1.200
Portugal: +800
Japan: +400

“Dok se svijet bori sa savršenom olujom geopolitičkih tenzija, ekonomske neizvjesnosti i društvenih potresa, milioneri su u pokretu u rekordnom broju, tražeći zelenije pašnjake i sigurnije luke za svoju imovinu i porodične interese”, rekao je Volek u izvještaju.

UAE sve više učvršćuju svoju poziciju sigurnog utočišta za bogate pojedince na globalnom nivou, uglavnom zahvaljujući povoljnoj poreskoj politici zemlje, strateškoj lokaciji, infrastrukturi svjetske klase i još mnogo toga, navodi se u izvještaju.

Bliskoistočna zemlja takođe nudi „ zlatnu vizu“ koja ima za cilj privlačenje bogatih da borave u UAE. Viza ima za cilj i „omogućavanje dugoročnog boravka stranim investitorima, preduzetnicima i talentovanim pojedincima, uključujući specijaliste, studente i istraživače koji značajno ulažu u zemlju“, navodi Henley & Partners.

Ovi migracijski prilivi u UAE su u velikoj mjeri podstaknuti kretanjem iz šireg regiona Bliskog istoka, Indije, Rusije, Afrike, a u novije vrijeme i očekivanim prilivom pojedinaca iz Ujedinjenog Kraljevstva i Evrope, prema istraživanju.

Singapur je zauzeo treće mjesto, sa predviđenim neto prilivom od 3.500 milionera u 2024. Ova ostrvska država takođe vodi kao najbolja destinacija za bogate pojedince koji žele da se presele u Aziju.

Japan je takođe ušao u prvih 10, djelimično podstaknut trendom priliva kineskih HNWI nakon Covida, navodi se u izvještaju.

Evo 10 zemalja ili teritorija za koje se predviđa da će imati najveći odliv milionera 2024:

Kina: -15.200
Ujedinjeno Kraljevstvo: -9,500
Indija: -4.300
Južna Koreja: -1.200
Ruska Federacija: -1.000
Brazil: -800
Južna Afrika: -600
Tajvan (Kineski Tajpej): -400
Nigerija: -300
Vijetnam: -300

Prema izvještaju, Kina očekuje najveći egzodus milionera sa predviđenim 15.200 HNWI-a koji će napustiti zemlju do kraja godine. Velika Britanija je na drugom mjestu, prema predviđanjima da će do kraja 2024. imati neto gubitak od 9.500 milionera, a slijedi Indija, za koju se očekuje da će ove godine izgubiti 4.300 milionera.

Velika Britanija, koja je ranije bila jedna od vodećih svjetskih destinacija za bogate, nedavno je doživjela veliki odliv milionera. ČITAJ VIŠE

„Odliv koji je već izazvan ekonomskim i političkim previranjima u Britaniji rizikuje da bude ubrzan daljim nepoželjnim političkim odlukama uoči izbora“, rekla je dr. Hana Vajt, direktorka i izvršna direktorka nezavisnog trusta mozgova.

Milioneri takođe masovno napuštaju Kinu i Indiju.

„I Kina i Indija bilježe visoke neto odlive zbog uspjeha njihovih [velikih] ekonomija u stvaranju novih milionera, iako bi usporavanje rasta bogatstva u Kini posljednjih godina moglo značiti da trajni gubici vremenom postaju sve štetniji“, navela je Vajt.

“Indijski milioneri često napuštaju potkontinent u potrazi za boljim načinom života, sigurnijim i čistijim okruženjem i pristupom vrhunskim zdravstvenim i obrazovnim uslugama”, dodala je.