Drugi ciklus

Učesnici Job Lab programa Telemach fondacije u studijskoj posjeti Sarajevu

Autor: Biznis.ba
Učesnici Job Lab programa Telemach fondacije u studijskoj posjeti Sarajevu
Foto: FENA

Drugi ciklus Job Lab programa Telemach fondacije za 2023. godinu završen je studijskom posjetom Sarajevu, kojoj je prisustvovalo 20 najaktivnijih učesnika Job Lab radionica iz cijele Bosne i Hercegovine.

Tokom trodnevnog boravka u Sarajevu, srednjoškolci iz Sanskog Mosta, Livna, Viteza, Breze, Travnika, Goražda, Lukavca, Donjeg Vakufa, Bugojna, Širokog Brijega i Trebinja posjetili su nekoliko javnih i privatnih fakulteta, direkciju Telemacha BH, učestvovali u interaktivnim sesijama s mladim liderima ove kompanije, dinamičnim i zanimljivim predavanjima i radionicama, odgledali pozorišnu predstavu, a bilo je i puno prilika za druženje i stvaranje nezaboravnih uspomena.

Job Lab je jedan od najvažnijih programa Telemach fondacije za podršku mladima u ključnom periodu njihovog života, tokom srednjoškolskog obrazovanja, kada trebaju donijeti odluku o tome šta će biti njihov budući poziv.

Predsjednica Upravnog odbora Telemach fondacije i CCO Telemacha BH Hajdi Mostić kazala je da su u saradnji s partnerima iz Inkubatora društvenih inovacija Munja, s Job Labom ove godine došli do najudaljenijih dijelova Bosne i Hercegovine kako bi svakoj mladoj osobi pružili iste prilike i ukazali na važnost ulaganja u znanje, vještine i predstavili mogućnosti koje joj se putem dodatne edukacije, stipendiranja, volontiranja i studentske razmjene pružaju za bolje obrazovanje i usavršavanje.

- Budite neko ko će napraviti razliku u našem društvu i zemlji, to je osnovna poruka koju im želimo poslati i ohrabriti ih da istraju u tome - istakla je.

U fokusu Job Lab studijske posjete bilo je liderstvo. Kroz niz dinamičnih, interaktivnih „fun&meaningfull“ aktivnosti, koje su predvodile Maja Tursunović, direktorica Telemach fondacije, i Melisa Selak Hodo, izvršna direktorica IDI Munja, cilj je bio podstaći mlade da prepoznaju svoje vrijednosti i otkriju u sebi liderske osobine i vještine. Kako je to izgledalo u njihovom slučaju, inspirativnim obraćanjem srednjoškolcima su pojasnili Hajdi Mostić i Deni Selimić, CFO Telemacha BH. Svjesni izazova koje sa sobom nosi život u digitalnom društvu i svijetu, organizatori su veliku pažnju posvetili i ovoj temi.

O moći društvenih medija govorio je Esad Zečević, specijalist za društvene mreže u Telemachu BH, a izvrsno predavanje o odgovornosti kreatora sadržaja na društvenim mrežama održao je univerzitetski profesor Haris Hasić. Učesnici su imali priliku sami pripremiti i analizirati video sadržaj, te naučiti važne lekcije na osnovu vlastitih grešaka.

Najbolja grupa autora je dobila nagrade, a svim učesnicima uručeni su Job Lab certifikati koji će biti njihov podsjetnik da uvijek rade na sebi i istraju na putu do karijere iz svojih snova. U tome će još dugo imati mentorsku podršku Job Lab programa, a ovoj zajednici, koja broji nekoliko hiljada srednjoškolaca, mogu se pridružiti svi koje to žele, saopćeno je iz Telemacha.