Najveći svjetski eksperiment

Velika Britanija testirala četverodnevnu radnu sedmicu, ovo su rezultati!

Autor: Biznis.ba
Velika Britanija testirala četverodnevnu radnu sedmicu, ovo su rezultati!
Zaposlenici / Ilustracija

Godinu dana nakon završetka najvećeg svjetskog eksperimenta sa četverodnevnom radnom sedmicom velika većina kompanija koje su učestvovale još uvijek dopušta svojim zaposlenicima da rade skraćenu radnu sedmicu, a više od polovine njih je potpuno prešlo na novi način rada.

Od juna do decembra 2022. radnici u 61 kompaniji u Velikoj Britaniji radili su 80% svojih uobičajenih sati za istu platu. U zamjenu su se obavezali da će obaviti 100% svog posla, piše CNN, prenosi Index.

Najmanje 89% tih kompanija i dalje je provodilo politiku, a najmanje 51% kompanija je potpuno prešlo na četverodnevnu radnu sedmicu krajem 2023., navodi se u izvještaju koje je objavio jedan od organizatora eksperimenta.

Dvije kompanije nisu odgovorile istraživačima koji su sastavljali izvještaj.

Istraživanje je u srijedu objavio Autonomy, think tank koji je proveo ispitivanje 2022. sa neprofitnim organizacijama 4 Day Week Global i 4 Day Week UK Campaign u partnerstvu s istraživačima sa univerziteta Cambridge i Oxford te Boston Collegea.

Efekti skraćenog radnog vremena bili su iznimno korisni za zaposlenike i njihove kompanije, navodi se u izvještaju.

Zaposlenici su izjavili da uživaju u boljem tjelesnom i mentalnom zdravlju, boljoj ravnoteži između poslovnog i privatnog života, općem zadovoljstvu životom te da su manje iscrpljeni zbog posla.

„Ključna stvar je da rezultati nakon šest mjeseci nisu posljedica kratkoročnih utjecaja. Ti su učinci stvarni i dugotrajni”, rekla je Juliet Schor, profesorica sociologije koja je anketirala radnike koji su učestvovali u eksperimentu.

Menadžeri i izvršni direktori u 28 kompanija koji su pristali odgovoriti na dodatna pitanja kažu da je četverodnevna radna sedmica pozitivno utjecala na njihovu kompaniju. Polovina kompanija imala je manju fluktuaciju osoblja, trećini je zapošljavanje novih ljudi postalo mnogo lakše, a 82% je prijavilo korisne efekte na dobrobit zaposlenika.

Izvještaj također naglašava metode koje su organizacije koristile za održavanje četverodnevne sedmice, uključujući nove načine organizacije sastanaka, radne komunikacije i određivanja prioriteta.

Gotovo polovina od 61 kompanije koje su učestvovale u ispitivanju 2022. godine su u marketingu i oglašavanju, uslužnom i neprofitnom sektoru. Ostatak obuhvata niz industrija, uključujući građevinarstvo, proizvodnju, maloprodaju, zdravstvo te zabavu.

Zaposlenici posljednjih godina sve češće zagovaraju skraćenje radne sedmice, pogotovo nakon što su milioni zaposlenika tokom pandemije prešli na rad na daljinu i prestali putovati na posao, štedeći tako vrijeme i novac.