Pauza

Volkswagen ima cilj: Najveći proizvođač električnih auta

Autor: Biznis.ba
Volkswagen ima cilj: Najveći proizvođač električnih auta

Oliver Blume, glavni izvršni direktor Porschea, a sada i novi izvršni direktor Volkswagena nakon što je Herbert Diess bio prisiljen da odstupi, najavio je da želi da zadrži trenutni put proizvođača prema elektrifikaciji i, gdje je to moguće, ubrza tempo.

Novi šef VW-a je primijetio da će proizvođač automobila morati da pronađe pravi ritam u kojem će napraviti prelaz na električna vozila kako bi sve bilo što održivije, a takođe ne bi trebalo da izgubi kompaniji previše novca u tom procesu.

Prema Reutersu, Blume je tokom nedavnog sastanka za vodeće globalne menadžere VW-a u Lisabonu rekao: "Zaljubljenik sam u e-mobilnost i stojim na tom putu... Zadržaćemo dosadašnji tempo i, gdje je to moguće, pojačati ga".

Izvještaj iz juna sugeriše da će Volkswagen prestići Teslu u prodaji električnih vozila u sljedećih 18 mjeseci. S očekivanom prodajom električnih vozila u 2022. od oko 800.000 jedinica, zatim 1,3 miliona u 2023., VW će definitivno smanjiti jaz između VW-a i kompanije Tesle, koja zauzvrat predviđa godišnji rast od 50 posto za broj vozila isporučenih u 2022, piše Jutarnji.hr.

Drugim riječima, Tesla ove godine očekuje prodaju od 1,5 miliona EV-a, gotovo dvostruko više od VW-a, a ako zadrži sličnu stopu rasta u 2023, onda bi sljedeće godine trebalo da lako proda više od dva miliona vozila. Američki proizvođač automobila gradi fabrike širom sveta i ne planira da uskoro stane, iako će prema Herbertu Diessu izgradnja toliko novih fabrika u stvari oslabiti Teslu.

Volkswagen još uvijek radi bolje od većine proizvođača kada je u pitanju prilagođavanje svog poslovnog modela kako bi brže od rivala prihvatio prelazak na električna vozila, a dokaz tome nije samo broj prodatih vozila, već i činjenica da je proizvođač sposoban da ostvari profit prodajom velikih količina električnih vozila.

Biznis.ba