Pauza

Volvo gradi novu fabriku električnih automobila

Autor: Biznis.ba
Volvo gradi novu fabriku električnih automobila

​Švedski Volvo Cars je objavio u petak da će uložiti 1,2 milijarde evra u izgradnju novog proizvodnog pogona u Slovačkoj u kojem će proizvoditi električne automobile.

"Širenje u Evropi, našoj najvećoj prodajnoj regiji, ključno je za naš prelaz prema elektrifikaciji i kontinuiranom rastu", rekao je izvršni direktor Jim Rowan.

Volvo Cars već ima dvije fabrike u Evropi, u matičnoj Švedskoj i u Belgiji.

Postrojenje u Košicama na istoku Slovačke je projektovano za proizvodnju do 250.000 automobila godišnje i trebalo bi da obezbjedi hiljade radnih mjesta. Lokacija takođe omogućava daljnje širenje, navodi se u saopštenju kompanije..

"Ambicija Volvo Carsa je prodaja od 1,2 miliona automobila godišnje do sredine decenije, a planira da to ostvari globalnim proizvodnim otiskom koji obuhvata Evropu, SAD i Aziju", dodaje se u saopštenju.

Proizvodnja automobila marke Volvo je porasla prošle godine za 5,6 odsto, na gotovo 700.000 automobila, s udjelom električnih automobila i plug-ih hibrida od 27 odsto.

Švedska kompanija je u većinskom vlasništvu kineskog Geely Holdinga, a njene dionice u oktobru prošle godine su uvršetene u kotaciju berze u Stokholmu, prenosi b92.

Biznis.ba