Pauza

Zaštita prirode: Elon Musk donirao milion dolara za sadnju drveća širom svijeta

Autor: Biznis.ba
Zaštita prirode: Elon Musk donirao milion dolara za sadnju drveća širom svijeta

Elon Musk donirao je milion dolara jutjuberu Jimmyju Donaldsonu, poznatijem kao MrBeast, koji je pokrenuo kampanju prikupljanja 20 miliona dolara za borbu s klimatskim promjenama, odnosno za sadnju drveća.

Ovaj Muskov humani čin zaintrigirao je američku javnost s obzirom da je direktor kompanija Tesla i SpaceX nedavno izjavio da je u finansijskom škripcu.

Musk je odmah po objavi Donaldsonove kampanje pokazao interes za donaciju raspitujući se putem Twittera o vrsti drveća te lokacijama na kojima će se saditi. MrBeast odgovorio je da se drveće sadi na svim kontinentima, osim Antarktika, te da vrsta drveća zavisi od prirodnih faktora na mjestima gdje će se saditi.

Prikupljanja sredstava u ove svrhe pokazalo se uspješnim čak i bez donacije Elona Muska. MrBeast prikupio je do sada više od šest miliona dolara, a projekt provodi u saradnji s Fondacijom Arbor Day.

Inače Musk i MrBeast imaju zajedničku historiju. Jednom prilikom jutjuber je rekao da će kupiti Teslin automobil ukoliko Musk bude gost epizode "Meme Review" na YouTube kanalu PewDiePie. Nakon što je to Musk zaista uradio, YouTuber je ispunio svoje obećanje.

Biznis.ba