važno životno pitanje

Znakovi da (ni)ste spremni za kupovinu stana

Autor: Biznis.ba
Znakovi da (ni)ste spremni za kupovinu stana
Foto: Pexels

Možda vam se sve informacije o kamatnim stopama na kredite i cijenama nekretnina motaju po glavi, ali to nisu jedini faktori koji će vam pomoći da odgovorite na važno pitanje: Kada da kupim stan/kuću? Uslovi na tržištu nekretnina su bitni, ali jednako i vaša životna faza i lične finansije.

Kupovina kuće je i emotivna odluka i finansijski izbor, posebno ako vam je to prvi put. Ne postoji jednoznačan odgovor koji bi vam rekao kada da kupite kuću, ali postoje neke indikacije koje vam mogu pomoći da donesete ovaj kritičan izbor.

Znakovi da treba kupiti kuću
Iako bi trebalo da obratite pažnju na trendove lokalnog stambenog tržišta kao što su kamatne stope, cijene stanova i brzina prodaje, neki signali sugerišu da je možda pravo vrijeme za kupovinu kuće.

Žudite za stabilnošću
Ako ste spremni da se nastanite u gradu, kvartu i kući u kojoj ćete ostati nekoliko godina, to je jedan od najboljih pokazatelja da bi trebalo da kupite stambeni prostor. Vlastiti stan vas vezuje za lokaciju na način na koji onaj za iznajmljivanje nije, jer biste morali da prodate nekretninu ili je iznajmiti stanarima ako se odlučite preseliti. To može biti skuplje i složenije od okončanja zakupa.

Imate stalan posao
Ne možete vidjeti šta će se desiti daleko u budućnost, ali ako imate posao koji pruža stabilne prihode i očekujete da ćete tamo ostati sljedećih nekoliko godina, ta sigurnost vam može pomoći da se kvalifikujete za hipotekarni kredit. Što je još važnije, možete se osjećati sigurni u svoju finansijsku budućnost.

Možete udobno priuštiti mjesečnu uplatu
Kao vlasnik stana, vaša mjesečna stambena uplata će uključivati glavnicu, kamate, poreze i osiguranje. Osim toga, možda ćete morati platiti članarinu udruženja vlasnika nekretnina i imati budžet za održavanje i popravke kuće. Možete koristiti online kalkulator ili zatražiti od agenta za nekretnine ili hipotekarnog zajmodavca da procijeni isplate za nekretnine u vašem području.

„Priuštiti sebi udobnost“ znači da ste razmotrili kompletan budžet i izbore načina života koje možda ne želite da mijenjate, kao što su putovanja ili stalni doprinosi u vaš penzioni fond.

Moraš se preseliti
Ako vaša stanarina raste, vaš stanodavac prodaje vašu kuću za iznajmljivanje, veličina vaše porodice se mijenja ili se selite, možda je vrijeme da razmislite o kupovini umjesto ponovnog iznajmljivanja. Ako možete priuštiti kupovinu i namjeravate ostati u svom sljedećem domu dugoročno, ovo bi mogao biti odličan trenutak za traženje stalnog boravka.

Imate ušteđevinu
Zavisno od programa hipoteke koji odaberete, možda će vam trebati 0%, 3%, 3,5% ili čak 10% cijene kuće za učešće. Osim toga, završni troškovi kredita se kreću od 2% do 6% cijene nekretnine.

Takođe će vam trebati novac za troškove selidbe, fond za hitne slučajeve od tri do šest mjeseci troškova i ušteđevine za pokrivanje kućnih popravki. Neki stručnjaci predlažu da se godišnje izdvaja 1% do 2% cijene kuće za popravke i održavanje, penosi Investitor me.

Imate dobar kreditni rejting
Kreditni rejting je jedan od najvažnijih faktora koje banke uzimaju u obzir prilikom odlučivanja o odobravanju stambenog kredita. On zavisi od stanja vaših trenutnih prihoda i zaduženja, ali i od toga na koji ste način zarađivali i vraćali ranije kredite. Održavanje dobrog kreditnog rejtinga može značajno olakšati proces dobijanja kredita i smanjiti ukupne troškove. Visok kreditni rezultat takođe može ukazivati ​​na to da dobro upravljate svojim finansijama – još jedan znak da ste možda spremni da kupite dom.

Znakovi da još ne bi trebalo da kupite nekretninu
Tržišni uslovi u vašem području mogu uticati na vaš odgovor na pitanje „Da li da kupim stan/kuću?“ Međutim, vaše lične finansije i životna faza takođe igraju ulogu u vašem izboru kada je za to pravo vrijeme. Postoji nekoliko znakova da ovo možda nije pravo vrijeme za to.

Vaši planovi će se vjerovatno promijeniti
Ako ste u životnoj fazi kada želite fleksibilnost, da promijenite karijeru, preselite se, promijenite konfiguraciju porodice ili se uselite kod partnera, to možda nije najbolje vrijeme da se posvetite vlasništvu nad nekretninom.

Ne volite kućne projekte
Ne zahtijeva svaki dom puno posla, ali vlasnici kuća su odgovorni za rutinsko održavanje. U nekim slučajevima, novoizgrađeni dom, stan ili gradska kuća mogu olakšati teret vlasništva kuće, ali čak i tada ćete imati nekoliko zadataka za rješavanje. Pozivanje stanodavca ili održavanja stana radi brige o stvarima može bolje odgovarati vašem životnom stilu. Međutim, ovo možda i nije veliki problem ako možete priuštiti da platite profesionalcima da izvrše popravke ili ako u svom životu imate ljude koji su voljni pomoći.

Imate mnogo dugova
Kupovina kuće je velika finansijska obaveza, pa je najbolje da ne preuzimate teret plaćanja hipoteke dok vaš postojeći dug ne bude pod kontrolom. Zavisno od vaše dužničke situacije, možete imati nizak ili visok kreditni rezultat/omjer duga i prihoda, koji upoređuje minimalnu uplatu svih mjesečnih dugova sa vašim bruto mjesečnim primanjima. Bilo koja od ovih situacija može otežati kvalifikovanje za hipoteku.

Nesigurnost na poslu
Ako postoji šansa da izgubite posao ili budete primorani da se preselite kako biste ostali zaposleni, ne želite da budete vezani za stan koji ćete – možda – morati brzo prodati. Bolje je pričekati dok se ne uvjerite da je vaš posao stabilan prije nego što se posvetite dugotrajnoj obavezi.

Vaš mjesečni novčani tok rastegnut je do maksimuma
Novi vlasnici kuća i stanova često su iznenađeni višim troškovima posjedovanja od iznajmljivanja. Računi za komunalije, redovno održavanje, uređenje i popravke često koštaju više nego što se očekivalo. Ako vam je budžet već mali, možda bi bilo najbolje pričekati dok ne smanjite druge troškove ili povećate prihod da biste kupili vlastitu nekretninu.

Ne možete naći stan koji želite
Možda imate gotovinu, stalne prihode i želju za kupovinom, ali tip stana ili kuće koji želite nije u vašem cjenovnom rangu ili dostupan u vašem omiljenom susjedstvu. Iako gotovo svaki kupac kuće mora napraviti kompromis oko nečega, možda ćete htjeti da pričekate dok ne budete mogli da kupte nešto što volite umjesto da se posvetite godinama u domu koji na kraju ne želite.

Isplati li se posjedovati kuću?
Uvijek možete izračunati cijenu najma u odnosu na posjedovanje u vašoj zajednici, ali generalno, vlasništvo kuće pruža finansijsku sigurnost i doprinosi bogatstvu domaćinstva.

Da li da kupim stan čim mogu da ga priuštim?

Iako je prednost brze kupovine stana to što možete izgraditi kapital tokom vremena dok otplaćujete hipoteku, možda nijeste emocionalno spremni za kupovinu. Na primjer, ako želite fleksibilnost za kretanje unutar vašeg grada ili preseljenje, možda ćete htjeti pričekati s kupovinom.

Da li da kupim stan sada ili da čekam kraj recesije?

Određivanje vremena na tržištu nekretnina može biti teško, čak i za stručne investitore u nekretnine. Iako bi trebalo da konsultujete agenta za nekretnine, zajmodavca ili finansijskog savjetnika kako bi izbjegli kupovinu kada vrijednost stana može pasti, svoju odluku o tome kada ući u taj proces bi trebalo više zasnivati ​​na ličnim okolnostima, a ne na stanju ekonomije.