nakon najave AI platforme

Akcije Apple-a skočile na rekordan nivo

Autor: Biznis.ba
Akcije Apple-a skočile na rekordan nivo
Foto: Unsplash

Appleove dionice porasle su u utorak čak 6% na novi rekord dok su investitori i dalje procesuirali najavu njegove AI platforme, Apple Intelligence.

Nakon što su dionice pale u ponedjeljak tokom i nakon kompanijske WWDC konferencije, dionice su porasle dok su neki analitičari s Wall Streeta otvoreno hvalili ambicije kompanije.

“Ako poslušate signale malo dalje od buke, shvatićete da je ovo mogućnost bez presedana koju će Apple iskoristiti i integrisati AI u svakodnevni život”, rekao je izvršni direktor DA Davidson, Gil Luria, za Yahoo Finance.

Nakon događaja u ponedjeljak, Luria je nadogradio akcije Apple-a na status “Kupi” sa neutralnog i podigao svoju ciljnu cijenu na 230 dolara sa 200 dolara.

Apple je u ponedjeljak najavio “Apple Intelligence“, svoj dugoočekivani pohod na generativni AI prostor. Kompanija je saopštila da će platforma biti integrisana u hardverske i softverske proizvode kompanije, od iPhone-a i Mac-a do elektronske pošte, poruka i fotografija. Apple Intelligence će biti dostupan za iPhone 15 Pro i iPad i Mac računare sa Appleovim čipovima M1 serije i novijim kasnije ove jeseni.

Ključne karakteristike lansiranja uključuju ažuriranja za Siri, koja će sada moći, na primjer, da analizira podatke u porukama ili pronaći fotografije u galeriji telefona na osnovu glasovnih upita. Apple je takođe lansirao nova ažuriranja softvera za svoje iPhone, satove i računarske proizvode.

“Naše iskustvo sa anketama potrošača s prethodnim generacijama lansiranja iPhonea govori nam da je ciklus nadogradnje hardvera više vođen skupom nadogradnji funkcija u različitim aplikacijama, što će u zbiru pružiti razloge za nadogradnju u sljedećih nekoliko godina”, ocijenio je viši analitičar JPMorgan-a Samik Chatterjee u bilješci klijentima u ponedjeljak.

“Objavljivanje AI funkcija na Mac, iPad i iPhone uređajima će podržati ciklus nadogradnje na svim uređajima”, dodao je.

Najave su završile mjesec dana uzbuđenja za dionice jer su se već širile glasine oko nekih vijesti, uključujući partnerstvo sa ChatGPT operaterom OpenAI.

Nakon što ih je nakratko zaobišla Nvidia, dionice proizvođača iPhonea sada su se vratile kao druga najvrijednija kompanija (iza Microsofta) u svijetu, s tržišnom kapitalizacijom od više od 3,1 bilion dolara, prenosi Investitor me.

Nakon sporog početka godine usljed zabrinutosti zbog usporavanja potražnje za iPhoneom, dionice Applea su sada porasle više od 15% u posljednja dva mjeseca. Analitičari kao što su Luria i Chatterjee vjeruju da bi sljedeći ciklus nadogradnje iPhonea mogao biti na horizontu jer nove AI funkcije dolaze samo na iPhone 15 pro i kasnije generacije.

“Dok ljudi kupuju nove telefone ove praznične sezone, osjetit će ovu sjajnu funkcionalnost”, rekao je Luria. „Oni će pokazati svojim prijateljima i porodici, a ciklus nadogradnje proizvoda će se desiti u narednih nekoliko mjeseci i kvartala.”

Ovo bi, tvrdi Luria, trebalo da bude ključni katalizator za dalje napredovanje vrijednosti akcija.

“Akcije su ostale na istom nivou jer nije došlo do rasta prihoda u Appleu”, rekao je Luria. “Sada mislimo da će ovo omogućiti da se Appleov ukupni rast ubrza sa niskih jednocifrenih na srednje, možda čak i visoke jednocifrene brojke u narednih godinu ili dvije. To je ono što može pokretati Appleove dionice u budućnosti”.