softverska greška

Ako koristite alarm na svom iPhone-u, pripazite na ovaj problem

Autor: Biznis.ba
Ako koristite alarm na svom iPhone-u, pripazite na ovaj problem
Foto: Pexels

Nekoliko vlasnika iPhone-a javno se požalilo na to da je telefon "zaboravio" da ih probudi, što je podstaklo i Apple da istraži problem s aplikacijom alarma.

Aplikacija sata s ugrađenim budilnikom dobija malo pažnje, a brojni korisnici na nju se oslanjaju da bi se na vrijeme ujutru probudili, da ne bi zakasnili na posao ili da im popodnevni odmor ne bi predugo trajao.

Kao takva, uzima se zdravo za gotovo, kao jedan dio telefona koji uvijek funkcioniše i na koji se možete osloniti – sve dok softverska greška to ne poremeti. Upravo to se ovih dana navodno dogodilo u iOS-u, pa određeni vlasnici iPhone-a prijavljuju da ih alarm jednostavno – ne budi.

Problem je otkriven tokom korištenja, dakle Apple za njega nije znao prije nego što su korisnici počeli da se žale. Prema njihovim tvrdnjama, budilnik se aktivirao u vrijeme kada je to bilo određeno, ali umjesto da se oglasi izabranim zvukom, ona je ostala tiha. Mnogi su zbog toga prespavali zacrtano vrijeme buđenja, pa su se – očekivano – požalili na društvenim mrežama, od TikToka na dalje, prenosi B92.

Nedugo zatim iz Applea su potvrdili da su svjesni problema, ali još uvijek ne otkrivaju šta ga prouzrokuje ili šta može da se uradi kako bi alarm bio aktiviran u zacrtano vrijeme.

Također, nije poznato da li "zaboravni" budilnik pogađa samo određene modele iPhone-a i neke verzije iOS-a, ili se ipak javlja kada se poklope neki čudni uslovi. Na primjer, neki sumnjaju da je alarm utišan u situaciji kad se iPhone nalazi pored kreveta, tako da njegov FaceID senzor može da detektuje lice vlasnika – pa smatra da je on već probuđen i jednostavno utišava alarm.

U nedostatku više informacija, savjet svim vlasnicima iPhone-a koji ih koriste umjesto budilnika glasi: obezbijedite sebi rezervu dok Apple ne riješi navedeni problem.