u Teksasu

Američka vlada odobrila Samsungu 6,4 milijarde dolara za proširenje fabrike čipova

Autor: Biznis.ba
Američka vlada odobrila Samsungu 6,4 milijarde dolara za proširenje fabrike čipova
Foto: Unsplash

Američka vlada objavila je da je odobrila 6,4 milijarde dolara pomoći južnokorejskom tehnološkom divu Samsungu za proširenje fabrike poluvodiča u Teksasu.

Podrška je odobrena u sklopu programa koji bi trebao vratiti proizvodnju poluvodiča u SAD-u i osigurati dobru poziciju najvećeg svjetske ekonomije u razvoju čipova za sisteme umjetne inteligencije.

Samsung planira proizvoditi dvonanometarske čipove u fabrici u Teksasu, a 6,4 milijarde dolara bit će uloženo u proširenje pogona koji je u izgradnji od 2022. godine.

U sektoru trenutno dominira tajvanski proizvođač čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) koji ih proizvodi u Aziji, ali planira graditi fabrike i u SAD-u te je od Washingtona već ishodio 6,6 milijardi dolara.

Uz subvenciju, podružnica TSMC-a u Arizoni dobit će i pet milijardi dolara povoljnih državnih zajmova. Zauzvrat će povećati planirano ulaganje za 25 milijardi dolara, na 65 milijardi dolara, i izgraditi treću fabriku u Arizoni do 2030.

Washington je osigurao finansijsku podršku i Intelu, od 8,5 milijardi dolara, prenose Financije hr.

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je Zakon o čipovima u kolovozu 2022., pripremivši za domaću proizvodnju čipova do 39 milijardi dolara.