revidiranje poslovanja

Američki sud naredio Googleu da otvori Play konkurenciji

Autor: Biznis.ba
Američki sud naredio Googleu da otvori Play konkurenciji
Foto: Unsplash

Američki sudac u ponedjeljak je naredio Alphabetovom Googleu da revidira svoje poslovanje s mobilnim aplikacijama kako bi korisnicima Androida dao više opcija za preuzimanje aplikacija i plaćanje transakcija unutar njih, nakon prošlogodišnje presude porote za Epic Games, proizvođača "Fortnitea".

Zabrana američkog okružnog suca Jamesa Donata u San Franciscu navela je promjene koje Google mora poduzeti kako bi otvorio svoju unosnu trgovinu aplikacija, Play, većoj konkurenciji, uključujući i to da Android aplikacije budu dostupne iz konkurentskih izvora.

Donato je na ranijem saslušanju rekao da će osnovati tročlano povjerenstvo za usklađenost i tehnički odbor za provedbu i nadzor zabrane.

Epicova tužba, podnesena 2020., optužila je Google da monopolizira način na koji korisnici pristupaju aplikacijama na Android uređajima i kako plaćaju transakcije unutar aplikacije.

Firma sa sjedištem u Caryju u Sjevernoj Karolini uvjerila je porotu u decembru 2023. da je Google nezakonito gušio konkurenciju svojim kontrolama nad distribucijom aplikacija i plaćanjem, otvarajući put Donatovoj zabrani.

Google je pozvao Donata da odbije Epicove predložene reforme, tvrdeći da su skupe, pretjerano restriktivne i da mogu naštetiti privatnosti i sigurnosti potrošača. Sudac je uglavnom odbacio te argumente tokom ročišta u augustu, prenosi SEEbiz.

"Na kraju ćete platiti nešto da napravite svijet odmah nakon što se utvrdi da ste monopolist", rekao je Googleovim odvjetnicima.

U odvojenom antimonopolskom slučaju u Washingtonu, američki okružni sudac Amit Mehta 5. augusta presudio je u korist Ministarstva pravosuđa SAD-a i rekao da je Google nezakonito monopolizirao web pretraživanje, trošeći milijarde kako bi postao zadana tražilica na internetu.

Google je također započeo suđenje u septembru na saveznom sudu Virginije u tužbi Ministarstva pravosuđa zbog njegove dominacije na tržištu reklamne tehnologije.

Google je odbacio tvrdnje u sva tri slučaja.