Nakon više od 50 godina

Amerikanci blizu prvom kontrolisanom slijetanju na Mjesec

Autor: Biznis.ba
Amerikanci blizu prvom kontrolisanom slijetanju na Mjesec
Foto: Profimedia

Svemirska letjelica dizajnirana za slijetanje na Mjesec, koju je izgradila kompanija Intuitive Machines sa sjedištem u Houstonu, stigla je u Mjesečevu orbitu. 

Prva privatna svemirska letjelica te namjene približila se prvom američkom spuštanju na Zemljin prirodni satelit nakon više od 50 godina.

Mjesečev lender Nova-C, poznat kao Odysseus, ušao je nakon sedmominutnog orbitalnog manevra u kružnu orbitu 92 kilometara iznad Mjesečeve površine, objavila je kompanija.

Pod pretpostavkom da sve ide po planu, očekuje se da će robotska letjelica postupno spuštati svoju visinu tijekom sljedeća 24 sata i sutra sletjeti u krater Malapert A u blizini Mjesečeva južnog pola, noseći skup NASA-inih naučnih instrumenata.

Odysseus je i dalje "u izvrsnom stanju", rekla je kompanija, dodajući da će tokom njegove lunarne orbite, otprilike 384.000 kilometara od Zemlje, kontrolori misije u Houstonu pratiti podatke o letu i slati slike Mjeseca.

Letjelica je lansirana iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy na Floridi prije šest dana, 15. februara, na vrhu rakete Falcon 9 koju je napravila i kojom je upravljala kalifornijska kompanija SpaceX Elona Muska.

Ako slijetanje uspije, misija IM-1 predstavljala bi prvo kontrolirano spuštanje američke svemirske letjelice na površinu Mjeseca od Apolla 17, kada je NASA-ina posljednja misija tamo sletjela 1972. godine.

To bi također označilo prvo "meko slijetanje" na Mjesec ikada od komercijalno proizvedenog i upravljanog vozila i prvo u okviru NASA-inog lunarnog programa Artemis. SAD se natječe vratiti astronaute na Zemljin prirodni satelit prije nego što Kina ondje spusti svoju vlastitu svemirsku letjelicu s posadom.