Tech

Apple će zaustaviti prodaju pametnih satova serije 9, Ultra 2 u SAD zbog spora oko patenta

Autor: Biznis.ba
Apple će zaustaviti prodaju pametnih satova serije 9, Ultra 2 u SAD zbog spora oko patenta
Apple_Twitter

Apple je u ponedjeljak rekao da će od ove sedmice pauzirati prodaju svojih pametnih satova Serije 9 i Ultra 2 u Sjedinjenim Državama, jer se bavi sporom oko patenta oko tehnologije koja omogućava funkciju kisika u krvi na uređajima.

Ovaj potez uslijedio je nakon naredbe u oktobru koju je izdala Američka komisija za međunarodnu trgovinu (ITC) koja bi mogla zabraniti Appleu da uvozi svoje Apple satove nakon što je utvrđeno da uređaji krše patentna prava kompanije za medicinsku tehnologiju Masimo.

Odluku preispituje predsjednik Joe Biden do 25. decembra, ali Apple je rekao da poduzima korake da se povinuje ako se odluka odluči. Ured američkog trgovinskog predstavnika, dio Bajdenove administracije koji vodi slučaj, rekao je da ambasadorka Katherine Tai "pažljivo razmatra sve faktore u ovom slučaju".

Ako se ne stavi veto, zabrana će stupiti na snagu 26. decembra.

Kompanija je saopštila da će pauzirati prodaju satova sa svoje web stranice počevši od 21. decembra i sa Apple maloprodajnih lokacija nakon 24. decembra. Ostali modeli koji ne sadrže senzor kiseonika u krvi, kao što je Appleov jeftiniji Apple Watch SE model, su na koji spor ne utiče.

Ryan Reith, potpredsjednik programa istraživačke firme IDC za praćenje mobilnih uređaja, rekao je da prodaja Apple satova u SAD-u neće patiti i da će puni uticaj presude, ako ona ostane, doći u januaru i februaru, obično u nekim od Appleovih mjeseci najsporije prodaje u SAD-u

"Apple ima dosta inventara Watch 8 i SE tako da će za to vrijeme imati dostupne proizvode", rekao je Reith. "Veća implikacija je oko toga može li Apple koristiti tehnologiju senzora kisika u krvi koja je u pitanju na budućim uređajima, ili će morati postići nagodbu ili smisliti novo rješenje."

Izvršni direktor Masima Joe Kiani rekao je za CNBC u oktobru da je otvoren za pregovore o dogovoru s Appleom. U izjavi od ponedjeljka, Masimo je rekao da odluku ITC-a "treba poštovati, štiteći prava intelektualne svojine i održavajući povjerenje javnosti u patentni sistem Sjedinjenih Država i ohrabrujući američku industriju".

Apple ima otprilike četvrtinu globalnog tržišta pametnih satova, prema Counterpoint Researchu – udio koji ima tendenciju porasta na više od trećine u četvrtom tromjesečju tokom prazničnih rasprodaja u SAD-u i Europi. I Serija 9 i Ultra 2 će ostati dostupni za kupovinu izvan Sjedinjenih Država, uključujući i lunarnu Novu godinu u Aziji.

Apple je rekao da vjeruje da je nalaz ITC-a pogrešan, da ga treba poništiti i da namjerava uložiti žalbu na odluku Federalnom okrugu.

Appleove dionice su u ponedjeljak spustile 0,9 posto.