Čak 500 miliona eura

Apple dobija najveću kaznu do sada od Evropske unije?

Autor: Biznis.ba
Apple dobija najveću kaznu do sada od Evropske unije?
Apple kompanija / Ilustracija

Evropska unija spremna je da kazni kompaniju Apple sa oko 500 miliona dolara zbog navodnih kršenja zakona o konkurenciji.

Očekuje se da će odluka o kažnjavanju biti objavljena početkom marta.

Evropska komisija optužila je prošle godine Apple da narušava konkurenciju na tržištu streaminga muzike putem servisa App Store, sprečavajući korisnike da se informišu o drugim opcijama kupovine, prenosi Reuters, pozivajući se na Financial Times.

Istraga je pokrenuta nakon što je platforma Spotify uložila žalbu evropskim regulatorima 2019. godine kako bi se utvrdilo da li je Apple blokirao aplikacije da obavještavaju korisnike telefona iPhone o jeftinijim servisima za pristup muzičkim pretplatama izvan App Store.

Prema navodima izvora, Brisel optužuje Apple za zloupotrebu svoje pozicije i nametanja antikonkurentskih trgovačkih praksi rivalima, ističući da su uslovi američkog tehnološkog giganta „nepošteni uslovi trgovine“.

Apple nikada ranije nije kažnjen zbog kršenja antimonopolskih pravila koja propisuje EU, ali je kompanija 2020. godine u Francuskoj kažnjena sa 1,1 milijardu eura zbog antikonkurentskog ponašanja. Kazna je posle žalbe smanjena na 372 miliona eura.

Evropska unija i Apple odbili su da komentarišu medijske navode povodom kazne koju je pripremila EU.