pay later

Apple gasi program kupovine na rate

Autor: Biznis.ba
Apple gasi program kupovine na rate
Foto: Ilustracija/Unsplash

Kompanija Apple gasi svoj program Pay Later, koji omogućava kupcima da kupuju na rate, čime će smanjiti portfolio finansijskih usluga.

Kompanija je u ponedjeljak saopštila da više ne nudi zajmove za Apple Pay Later, što je omogućilo korisnicima da otplate kupovinu od čak 1.000 dolara u četiri rate.

Proizvođač iPhonea je preduzeo ovaj korak nakon što je najavio da će usluge trećih strana – uglavnom poslovnih banaka – biti integrisane u njegov nadolazeći iOS 18 softver.

“Počevši kasnije ove godine, korisnici širom svijeta moći će pristupiti kreditima na rate koji se nude putem kreditnih i debitnih kartica, kao i zajmodavcima, prilikom odjavljivanja putem Apple Paya”, rekao je glasnogovornik kompanije u izjavi.

“Uvođenjem ove nove globalne ponude kredita na rate, više nećemo nuditi Apple Pay Later u SAD-u”, dodao je.

Apple je prošle godine pokrenuo svoj program Pay Later u SAD-u koristeći internu platformu. Po prvi put, sam Apple je izdavao kredite kupcima preko nove podružnice. Ali i dalje se oslanjao na banku Goldman Sachs i kartičarsku kompaniju Mastercard da pomognu u realizaciji usluge.

Nove usluge u iOS-u 18 bit će dostupne širom svijeta putem Apple Pay platforme kompanije. Korisnici s otvorenim kreditima i dalje će moći da upravljaju zaduženjima unutar aplikacije Wallet, rekao je Apple, prenosi Investitor me.

„Naš fokus je i dalje na tome da našim korisnicima omogućimo pristup jednostavnim, sigurnim i privatnim opcijama plaćanja putem Apple Pay-a, a ovo rješenje će nam omogućiti da donesemo fleksibilna plaćanja većem broju korisnika, na više mjesta širom svijeta, u saradnji s Apple Payom”, navode iz kompanije.