velika runda finansiranja

Apple i Nvidia bi mogli investirati 100 milijardi dolara u OpenAI

Autor: Biznis.ba
Apple i Nvidia bi mogli investirati 100 milijardi dolara u OpenAI
Foto: Unsplash

OpenAI se navodno sprema za veliku rundu finansiranja, a Apple i Nvidia bi mogli biti među investitorima.

U četvrtak, The Wall Street Journal je objavio da Apple, koji planira da integriše ChatGPT u svoj operativni sistem iOS, pregovara o investiranju. Ubrzo nakon toga, Bloomberg je takođe javio da je Apple u pregovorima, ali je dodao da je Nvidia takođe razgovarala o pridruživanju rundi finansiranja.

Krug navodno vodi konsultantska kompanija Thrive Capital, a OpenAI bi proces procijenio na više od 100 milijardi dolara.

Možda i nije iznenađujuće da će Apple i Nvidia na kraju uložiti u OpenAI. Apple će kasnije ove godine integrisati ChatGPT sa svojim glasovnim asistentom Siri, a navodno je planirao da se Fil Šiler pridruži OpenAI-jevom odboru prije nego što je očigledno odustao od tog plana, prenosi Investitor me. A Nvidia je ključni dobavljač za OpenAI, koji se oslanja na Nvidijine čipove kako bi pomogao svojim AI servisima.

Microsoft je takođe u pregovorima da se pridruži rundi finansiranja, navodi Bloomberg. Kompanija je uložila milijardu dolara u OpenAI 2019. godine i uložila više milijardi dolara 2023. godine

Apple i OpenAI nijesu odmah odgovorili na zahtjev The Verge-a za komentar dok su Nvidia i Microsoft odbili da komentarišu.