regulatorne neizvjesnosti

Apple Intelligence neće biti dostupan u EU 2024.

Autor: Biznis.ba
Apple Intelligence neće biti dostupan u EU 2024.
Foto: Apple

Apple je u petak saopštio vijesti koje neće obradovati korisnike iPhone-a u Evropskoj uniji. Naime, kompanija neće aktivirati tri nedavno najavljene funkcije, uključujući vodeći “Apple Intelligence” AI proizvod, u EU 2024. godine zbog “regulatornih neizvjesnosti” koje proizlaze iz antimonopolske regulative o digitalnim tržištima.

Apple je u izjavi rekao da funkcije – Apple Intelligence, iPhone Mirroring i poboljšanja njegovog proizvoda za dijeljenje ekrana SharePlay – neće biti dostupne kupcima u EU zbog Appleovog uvjerenja “da bi nas zahtjevi interoperabilnosti DMA mogli natjerati na kompromis integriteta naših proizvoda na načine koji ugrožavaju privatnost korisnika i sigurnost podataka.”

EU je usvojila posebni zakonski paket DMA 2023, podstaknut zabrinutošću da su se nekoliko velikih tehnoloških kompanija kao što je Amazon, Apple, Alphabet, Meta, Microsoft i TikTok ponašali kao „čuvari vrata“ u sprečavanju konkurencija manjih firmi. Između ostalog, DMA zahtijeva da osnovne funkcionalnosti rade na konkurentskim uređajima i ekosistemima.

Zahtjevi interoperabilnosti primjenjuju se na iPhone i iPad uređaje. Ali na Mac računare utiče DMA jer iPhone Mirroring omogućava korisnicima da repliciraju ekran iPhone-a na ekran Mac-a, prenosi Investitor me.

Gubitak AI proizvoda kompanije mogao bi biti razočaranje za potrošače, ocjenjuje CNN i podsjeća na najavljene mogućnosti Apple Intelligence-a poput lektorisanja i kreiranje teksta. Nova tehnologija može stvoriti i prilagođene emoji sličice pod nazivom Genmoji, pretraživati ​​putem iPhonea za određene poruke, sumirati i transkribirati telefonske pozive i prikazati prioritetne notifikacije. Kompanija je takođe najavila partnerstvo sa OpenAI-om i plan za druge modele koji se dodaju platformi.

Appleove dionice su uglavnom ostale bez promjene nakon vijesti vezane za EU. Apple je u EU 2023. ostvario neto prodaju od 94,3 milijarde dolara, nešto manje od četvrtine svoje globalne neto prodaje.

Apple Intelligence takođe neće biti dostupan u Kini, koja je u 2023. godini kompaniji donijela 72,6 milijardi dolara.

Apple je saopštio da će sarađivati ​​sa Evropskom unijom “u pokušaju da pronađemo rješenje koje bi nam omogućilo da isporučimo ove karakteristike našim korisnicima u EU bez ugrožavanja njihove bezbjednosti”.