stroga evropska regulativa

Apple Intelligence neće biti spreman do predstavljanja novih iPhonea

Autor: Biznis.ba
Apple Intelligence neće biti spreman do predstavljanja novih iPhonea
Foto: Unsplash

​Apple još nije dostavio specifikacije svojih AI modula softverskim developerima, ali se očekuje da će to učiniti ove sedmice putem beta verzija iOS-a 18.1 i iPadOS-a 18.1


Apple Intelligence mogao bi za korisnike van EU stići kasnije nego što se prvobitno najavljivalo. Prema novom izvještaju Bloomberga, Appleovi AI moduli neće biti spremni za predstavljanje novih iPhonea u septembru, već će biti distribuisani putem softverske nadogradnje u oktobru ove godine.

Vijest o ovom kašnjenju i nije tako neobična, budući da je Apple još prošloga mjeseca najavio da bi ova tehnologija moga stići ponešto kasnije za korisnike unutar Evropske unije. Razlog tome je evropska stroga regulativa za velika platforme, odnosno Akt o digitalnim tržištima, prenosi Bug.hr.

Tada je rečeno da će odgađanje zahvatiti generativnu umjetnu inteligenciju kao pomoć pri stvaranju slika, teksta i ostalog sadržaja (Apple Intelligence), preslikavanje ekrana mobitela na laptop (iPhone Mirroring) te dijeljenje ekrana s drugim korisnicima (SharePlay Screensharing). No, čini se da neke stvari Appleu stvaraju problem i izvan EU-a, zbog čega će korisnici i na ostalim tržištima morati pripremiti strpljenje.

Inače, Apple još nije dostavio svoje AI module softverskim developerima, ali se očekuje da će to učiniti ove sedmice putem beta verzija iOS-a 18.1 i iPadOS-a 18.1. AI će biti dostupan na svim novim uređajima s A17 i M serijom SoC-ova.