bezbjedonosna nadogradnja

Apple je priznao poraz od Androida

Autor: Biznis.ba
Apple je priznao poraz od Androida
Foto: Unsplash

Još od prvih dana modernih telefona koji su počeli iPhone uređajima, a ubrzo nakon toga i Androidima, vlada žestoka borba između ova dva "pola".

Kao i kada su brojne druge stvari u pitanju, o ukusima se ne raspravlja jer i jedan i drugi OS, odnosno iPhone i telefoni s Androidima imaju svoje prednosti i mane, a na korisnicima je da izaberu ono što im najviše odgovara.

Ono po čemu je iPhone ranije često bio hvaljen u odnosu na Androide jeste bezbjednost, kao i vrijeme tokom kog je Apple nadograđivao operativni sistem svojih starijih modela.

Međutim, kako piše sajt Digital Trends, Apple je sada "priznao poraz od Androida".

Apple inače ne objavljuje koliko će dugo njihovi uređaji imati softversku i bezbjednosnu podršku, odnosno koliko dugo će objavljivati nadogradnje operativnih sistema i bezbednosne nadogradnje za pojedine modele.

Kako DT prenosi, nadogradnja operativnog sistema i bezbjednosti nisu ista stvar, pa mobilne kompanije generalno pružaju dužu bezbjednosnu zaštitu telefona u odnosu na OS jer, što je hardver stariji, to se na njemu teže mogu pokretati nove opcije.

Pod pritiskom britanskih regulatora, iz kompanije Apple su nedavno objavili koji je to minimalan period tokom kog će omogućiti bezbjednosne nadogradnje za svoje telefone.

Za najjači model iz svoje posljednje generacije - iPhone 15 Pro Max, Apple će tako omogućiti minimalno pet godina nadogradnji.

Riječ je o respektabilnom periodu, i većina korisnika će zamijeniti svoje telefone nakon pet godina, ali problem je što je to manje u odnosu na konkurenciju. Naime, Samsung i Google na svojim posljednjim generacijama najjačih modela obavezali su se na čak sedam godina bezbjednosnih nadogradnji, kao i nadogradnji operativnog sistema.

Ipak, kako će za sedam godina hardver biti prilično zastaroo, iako će telefoni imati pristup posljednjim verzijama Androida, jasno je da ipak neće podržavati baš sve opcije kao i budući modeli, prenosi B92.

Kada je u pitanju iPhone, treba naglasiti da je riječ o minimalno pet godina bezbjednosnih nadogradnji, što znači da bi broj godina tokom kojih će objavljivati nadogradnje mogao biti i veći.