poslovna, šahovska igra

Apple, nakon novih optužbi, odobrio trgovinu Epic Gamesa za iOS uređaje u Evropi

Autor: Biznis.ba
Apple, nakon novih optužbi, odobrio trgovinu Epic Gamesa za iOS uređaje u Evropi
Foto: Unsplash

Firma Epic Games dobila je ono što je dugo tražila: aplikaciju za trgovinu igrama na iPhone i iPad uređajima u Evropi. Vrlo vjerovatno to nije kraj ove komplicirane, poslovne, šahovske igre.

Malo je sporova privuklo toliko pažnje kao ovaj između Applea i Epic Gamesa. Ovaj sukob, koji je započeo 2020. godine, potresao je temeljni modus operandi Applea, a i šire digitalne ekonomije i postavio ključna pitanja o kontroli nad digitalnim tržištima.

Odobreno!
Apple je u petak odobrio aplikaciju za trgovinu igrama Epic Gamesa na iPhone i iPad uređajima u Evropi. Ovaj potez dolazi nakon što je Epic Games, firma iza popularne igre "Fortnite", optužila Apple za ometanje njihovih nastojanja da uspostave trgovinu igara na iOS platformi.

Javno tužakanje
Prema Epic Gamesu, Apple je dvaput odbio dokumentaciju koju su podnijeli za pokretanje Epic Games Storea, tvrdeći da je dizajn određenih gumba i oznaka previše sličan onima koje koristi App Store. Epic je u nizu objava na platformi X iznio detalje:

"Apple je dvaput odbio našu prijavu kako bi pokrenuli Epic Games Store, tvrdeći da su dizajn i položaj Epicovog gumba 'Instaliraj' previše slični Appleovom gumbu 'Preuzmi', te da je naša oznaka 'Kupnje unutar aplikacije' previše slična oznaci App Storea 'Kupnje u aplikaciji'.

Koristimo iste konvencije imenovanja 'Instaliraj' i 'Kupnje unutar aplikacije' koje se koriste u popularnim trgovinama aplikacija na više platformi, i slijedimo standardne konvencije za gumbe u iOS aplikacijama. Pokušavamo napraviti trgovinu koju mobilni korisnici mogu lako razumjeti, a objava o mogućnosti kupnji unutar aplikacije je najbolja praksa koju danas slijede sve online trgovine, prenosi Bug hr.

Appleovo odbijanje je proizvoljno, opstruirajuće i krši DMA, a svoju smo zabrinutosti podijelili s Evropskom komisijom. Ako ne bude daljnjih prepreka od strane Applea, spremni smo lansirati Epic Games Store i Fortnite na iOS u EU u sljedećih nekoliko mjeseci."

Pod pritiskom evropskih regulatora, javnim optužbama koje mu štete ugledu, Apple je zaključio da nema smisla sve dalje opstruirati i dao pristanak da se udovolji Epicovom zahtjevu.