Tech

Apple nudi da dozvoli rivalima da pristupe tehnologiji tap-and-go u slučaju EU protiv monopola

Autor: Biznis.ba
Apple nudi da dozvoli rivalima da pristupe tehnologiji tap-and-go u slučaju EU protiv monopola
Apple_Twitter

Apple je ponudio rivalima da dopusti pristup svojim sistemima mobilnog plaćanja tap-and-go koji se koriste za mobilne novčanike, rekle su tri osobe upoznate s tim, što bi mogao izmiriti antimonopolske naknade EU i izbjeći moguću veliku kaznu.

Agencija za sprovođenje konkurencije u EU prošle godine je optužila Apple da je rivalima ograničio pristup svojoj tap-and-go tehnologiji, Near-Field Communication (NFC), što im otežava razvoj rivalskih usluga na Apple uređajima.

Rečeno je da je ovo koristilo Apple Payu, Appleovom vlastitom rješenju za mobilni novčanik na iPhone uređajima i iPadima, te ukazalo na značajnu tržišnu moć kompanije na tržištu pametnih mobilnih uređaja i dominaciju na tržištima mobilnih novčanika, piše Reuters.

Evropska komisija će vjerovatno sljedećeg mjeseca tražiti povratne informacije od rivala i kupaca prije nego što odluči da li da prihvati Appleovu ponudu, kažu ljudi.

Rekli su da bi se vrijeme tržišnog testa i da li će se nastaviti moglo promijeniti.


Nadzorni odbor EU je odbio da komentariše. Apple nije odmah bio dostupan za komentar prije radnog vremena u SAD-u.

Apple Pay koristi više od 2.500 banaka u Evropi i preko 250 fintech i challenger banaka. NFC čip omogućava tap-and-go plaćanja na iPhone i iPad uređajima.

Apple se suočava s drugom optužbom jer je spriječio Spotify (SPOT.N) i druge kompanije za striming muzike da informišu korisnike o drugim opcijama kupovine izvan App Store-a u slučaju koji datira iz 2020.

Očekuje se da će Komisija sljedeće godine donijeti odluku koja bi mogla uključivati novčanu kaznu i nalog da se ova praksa prekine.

Kompanije rizikuju novčane kazne do 10% svog globalnog godišnjeg prometa ako budu proglašene krivim za kršenje antimonopolskih pravila EU.