cnmc

Apple pod istragom u Španiji

Autor: Biznis.ba
Apple pod istragom u Španiji
Foto: Unsplash

Španski regulator (CNMC) objavio je da je otvorio istragu kako bi utvrdio da li je Apple uslovima za programere aplikacija u prodaji u App Store-u kršio propise o ravnopravnoj tržišnoj konkurenciji.

Apple je možda programerima nudio različite komercijalne uslove, sumnjaju u CNMC-u.

Diskriminacija predstavlja veoma ozbiljnu povredu zakona o tržišnoj konkurenciji i nosi kazne koje mogu da dostignu do 10 procenata globalnog prihoda kompanije, podsjeća regulator.

"Španski programeri, veliki i mali, takmiče se u App Store-u pod jednakim uslovima", tvrdi kompanija u saopštenju i dodaje da će nastaviti da sarađuje s regulatorom kako bi "razumjela njegove sumnje i ponudila odgovor".

Regulatorna istraga u Španiji nadovezuje se na dvije istrage Evropske komisije. Brisel želi da utvrdi da li je Apple prekršio zakon o digitalnim tržištima koji manjim kompanijama garantuje iste uslove u takmičenju kao i velikima. Odvojeno proveravaju nove Apple naknade za programere aplikacija, prenosi B92.

U martu je EK Appleu izrekao kaznu od 1,84 milijarde eura, utvrdivši da je američki gigant ograničenjima na App Store-u blokirao konkurenciju u streamingu muzike. To je bila prva kazna koju je Brisel izrekao Apple-u za kršenje propisa.