tap and go

Apple postigao dogovor s EU regulatorima za otvaranje sistema mobilnog plaćanja za konkurente

Autor: Biznis.ba
Apple postigao dogovor s EU regulatorima za otvaranje sistema mobilnog plaćanja za konkurente
Foto: Apple kompanija / Ilustracija

Antimonopolska regulatorna tijela EU-a prihvatila su u četvrtak obveze Applea da konkurentima dopuste pristup svojoj tehnologiji plaćanja "tap and go", čime je okončana četverogodišnja istraga.

“Komisija je odlučila prihvatiti obveze koje je ponudio Apple. Ove obveze rješavaju našu preliminarnu zabrinutost da je Apple možda nezakonito ograničio konkurenciju kada su u pitanju mobilni novčanici na iPhone uređajima, rekla je šefica EU-a za antitrustove Margrethe Vestager na konferenciji za novinare.

EU je službeno pokrenuo istragu koja se odnosi na Apple Pay 2020. Istraga je proučila uvjete i odredbe koje je Apple postavio za integraciju Apple Paya u aplikacije i web stranice, kao i zabrinutost oko tap and go tehnologije i navodna odbijanja pristupa Apple Payu.

Godine 2022. Evropska komisija je utvrdila da bi Apple Pay mogao ograničiti konkurenciju budući da je to jedina opcija za korisnike iPhonea. Apple je od tada predložio nekoliko obveza kako bi riješio zabrinutost, a u januaru je ponudio svojim konkurentima pristup svojoj tehnologiji beskontaktnog plaćanja i mobilnog novčanika.

Apple se obvezao programerima trećih strana omogućiti pristup NFC tehnologiji bez naplate, pružajući pristup ključnim značajkama iPhonea kao što je Face ID konkurentskim novčanicima za plaćanje i omogućiti korisnicima da postave bilo koji novčanik po svom izboru kao zadanu opciju, objasnila je Vestager, prenosi SEEbiz.

Ranije ove godine tržište Evropske komisije testiralo je Appleove obveze prikupljanja povratnih informacija o prijedlozima. Nakon svoje procjene, Komisija je zaključila da Appleove konačne obveze rješavaju zabrinutosti u vezi s ograničenjima tehnološkog diva u pogledu dopuštanja pristupa trećim stranama njegovoj tehnologiji plaćanja "tap and go". Promjene su sada pravno obvezujuće za Apple.

"Obveze donose važne promjene u načinu na koji Apple posluje u Evropi u korist konkurenata i kupaca", rekla je Vestager.