Promjena na vrhu

Apple pretekao Samsung i postao najveći proizvođač smartphonea na svijetu

Autor: Biznis.ba
Apple pretekao Samsung i postao najveći proizvođač smartphonea na svijetu
Foto: Apple

Apple je pretekao Samsung i put u posljednjih 12 godina postao najveći proizvođač smartphonea na svijetu, javlja BBC.

Američki gigant čini više od petine isporučenih mobitela u prošloj godini, navodi se u podacima International Data Corporationa (IDC), dok Samsungu pripada 19,4 posto tržišta.

Kineski proizvođači Xiaomi, Oppo i Transsion su iza južnokorejskog giganta, ali blizu.

Prodaja mobitela je opala jer su mnogi kupili nove uređaje tokom pandemije koronavirusa. IDC navodi da je prošle godine prodano gotovo 1,2 milijarde smartphonea,, što je pad veći od 3 posto u odnosu na 2022. godinu. To je najmanji broj prodanih mobitela u posljednjem desetljeću, a razlog je i činjenica da su mnogi odlučili trošiti manje zbog ekonomskih izazova i visokih kamata. Međutim, eksperti predviđaju da će se tržište oporaviti ove godine.

IDC tvrdi da je Apple "najveći pobjednik godine", jer je prodao više od 234 miliona mobitela u 2023.

Ne samo da je američka kompanija jedini igrač u Top 3 koji pokazuje pozitivan rast na godišnjem nivou, nego je i zauzeo prvo mjesto. Sve to je gigant iz Cupertina uspio uprkos regulatornim izazovima i konkurenciji koju predstavlja Huawei u Kini, njegovom najvećem tržištu.

Samsung je ostao bez titule najvećeg svjetskog proizvođača smartphonea, a nedavno je upozorio da će profit pasti više nego je očekivano jer je potražnja za mobitelima i dalje slaba.

Posebnu konkurenciju Samsungu predstavljaju i jeftiniji modeli kompanija Transsion i Xiaomi.