Obrt

Apple više ne pregovara o ulaganju u OpenAI

Autor: Biznis.ba
Apple više ne pregovara o ulaganju u OpenAI
Foto: Ilustracija/Unsplash


Ranije je objavljeno da su OpenAI i Apple postigli dogovor o integraciji ChatGPT-a u Siri i iOS 18, a proizvođač iPhonea takođe je najavio investiranje u startup vrijedan milijardu dolara.

Posljednje vijesti, međutim, govore da se Apple povukao iz pregovora o ubrizgavanju sredstava u OpenAI. Runda finansiranja od oko 6,5 milijardi dolara mogla bi biti zatvorena u narednoj sedmici, uz moguće investicije koje dolaze od Microsofta i NVIDIA-e.

Microsoft trenutno najveći investitor u OpenAI

U plaćenom izvještaju The Wall Street Journal-a stoji da bi Appleovo učešće u OpenAI-u bilo rijedak potez za giganta iz Kupertina, ali jedna osoba upoznata s tim je rekla da pregovori ne mogu dostići tačku dogovora.

Još nije otkriveno zašto je Apple odlučio da se ukloni iz ovog fonda za investiranje, a nije otkriveno ni koliko je sredstava namjeravao dati OpenAI-ju. Međutim, sa kalifornijskim titanom koji je izašao iz trke, Microsoft i Nvidia mogu osvojiti veći kapital u firmi generativne AI.

Za Microsoft se već zna da je najveći investitor u OpenAI i posjeduje 49 posto udjela u dobiti. Moguće je da softverski gigant priprema investiciju od milijardu dolara, a Thrive Capital navodno ulaže više od milijardu dolara. Pod pretpostavkom da je runda od 6,5 milijardi dolara cilj OpenAI-a, preostalih 4,5 milijardi dolara će morati doći sa nekog drugog mjesta. Uprkos tome što je nedavno dostigao 3,7 milijardi dolara prihoda ove godine, kompanija koja stoji iza ChatGPT-a nastavlja da se bori sa problemima, što je pogoršano internim sukobima među kolegama, tehničkim kašnjenjima, pregorijevanjem i drugim neuspjesima.

Nedavno je izašlo na vidjelo da je Mira Murati, glavna tehnološka direktorka OpenAI-a, dala ostavku na svoju poziciju, nagovještavajući nestabilno okruženje na radnom mjestu, prenosi Bankar me.

Kompanija predviđa da će njen prihod dostići 11,6 milijardi dolara u 2025. godini, ali s gubicima koji već dostižu 5 milijardi dolara ove godine, runda finansiranja je postala više nego potrebna za OpenAI.