Digitalna metropola Evrope

Beč pripremio 30 projekata digitalnih inovacija

Autor: Biznis.ba
Beč pripremio 30 projekata digitalnih inovacija
Foto: Ilustracija

Gradske vlasti Beča planiraju realizovati 30 projekata koji će uvesti digitalne inovacije u administraciji, gradskom prevozu ili zdravstvenim uslugama.

Cilj je postati digitalna metropola u kojoj će moderne tehnologije olakšati svakodnevni život ljudi i komunikaciju sa gradskom upravom, piše FENA.

Jedan od aktuelnih prioriteta austrijske prijestonice je intenzivan razvoj digitalizacije javne uprave i ulaganje u tehnološke inovacije. Među projektima nema naučno-fantastičnih scenarija, već praktičnih projekata koje građani već redovno koriste ili na kojima grad trenutno radi.

Digitalizacija teče kao zajednička nit kroz različite oblasti, bilo da se radi o administrativnim i informacionim uslugama, transportu ili zdravstvenoj zaštiti. Tako se građanima nude konkretna inovativna riješenja u vidu digitalnih komunikacionih kanala, pametnih semafora ili inteligentnog upravljanja redovima čekanja u zdravstvenim ambulantama. Informacioni sistem sa ekranima prikazuje numerički redoslijed poziva u ambulantama, a prilagođen je tako da svi vide da li hitni slučajevi moraju biti zakazani unaprijed. Pacijent iz čekaonice može izaći opušteno na kafu ili otići u toalet, a da ne mora brinuti da će biti pozvan.

- Naš cilj je da obezbijedimo analogni kvalitet života po kojem je Beč poznat u digitalnom obliku. Brojne kvalifikovane kolege u gradskoj upravi rade na tome sa velikom posvećenošću - objašnjava Klemens Himpele, glavni strateg za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju u gradu Beču.

Koje digitalne inovacije su se već dokazale u Beču? Na primjer, mobilna aplikacija Sag's Wien ("Reci Beču"), koja omogućava građanima da budu u bliskom kontaktu sa gradskom upravom i lako im prijavljuju razne probleme. Na primjer, neočekivani kvarovi, tačke opasnosti ili kontaminacija mogu postati stvar prošlosti sa samo nekoliko klikova na pametnom telefonu.

Gradske digitalne usluge su se suprotstavile izazovnim vremenima pandemije Covid-19. Beč je bio u mogućnosti da se osloni na važne digitalne stubove, bilo da se radi o registraciji na mjestima vakcinacije ili uspješnom programu testiranja. Grad će i dalje primjenjivati pristup digitalizaciji koji sam po sebi nije cilj, već je prvenstveno usmjeren na ljude i usluge koje grad može pružiti, saopćeno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu.