Steven Mnuchin

Bivši američki ministar finansija želi kupiti TikTok

Autor: Biznis.ba
Bivši američki ministar finansija želi kupiti TikTok
Foto: Arhiv

Bivši američki ministar finansija Steven Mnuchin rekao je u četvrtak da će okupiti grupu investitora koji će pokušati kupiti TikTok, nakon što je Predstavnički dom izglasao zabranu popularne video aplikacije u SAD-u, ako njen vlasnik sa sjedištem u Kini ne pristane na prodaju.

Mnuchin, koji je služio u kabinetu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, rekao je za CNBC da bi TikTok, s više od 170 miliona američkih korisnika, "trebalo biti u vlasništvu američkih kompanija. Nema šanse da bi Kinezi ikada dozvolili da američka kompanija posjeduje nešto poput ovoga u Kini ."

Mnuchin nije ponudio detalje o tome ko bi još mogao biti uključen u grupu investitora ili moguću procjenu TikToka. TikTok je podružnica u potpunom vlasništvu kineske tehnološke firme ByteDance Ltd.

Dom je, postupajući na osnovu zabrinutosti da trenutno vlasništvo i upotreba TikToka u SAD-u predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti za SAD, glasao sa 352-65 za traženje prodaje. Sudbina zakona u Senatu je neizvjesna.

Zastupnici u Senatu rekli su da će temeljito razmotriti mjeru koju je odobrio Dom. Lider većine u Senatu Chuck Schumer rekao je da će morati da se konsultuje sa predsjedavajućima relevantnih odbora kako bi odredio put do prijedloga zakona.

Predsjednik Joe Biden rekao je da će ga potpisati ako Kongres usvoji tu mjeru.

TikTok je negirao da se može koristiti kao alat kineske vlade. Kompanija je rekla da nikada nije dijelila podatke o američkim korisnicima s kineskim vlastima i da to neće učiniti ako se od njih zatraži. Američka vlada također nije pružila dokaze koji pokazuju da je TikTok podijelio takve informacije s kineskim vlastima.