holandska platforma

Booking stavljen pod novi nadzor EU zbog zaštite konkurencije

Autor: Biznis.ba
Booking stavljen pod novi nadzor EU zbog zaštite konkurencije
Foto: Unsplash

Evropska komisija objavila je da je holandska platforma za rezervaciju smeštaja Booking stavljena pod nove strožije mjere za zaštitu konkurencije, koje je EU uvela za nekoliko tehnoloških giganata.

Zakon o elektronskom tržištu (DMA) ima ulogu da obezbijedi nadzor i ograniči zloupotrebu dominantnog položaja velikih tehnoloških kompanija na online tržištima da bi se bolje zaštitio nastanak i rast startupova u Evropi i poboljšala ponuda korisnicima.

Mjere se od početka marta već primijenjuju na neke servise pet američkih tehnoloških giganata – Alfabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft i na društvenu mrežu TikTok, u vlasništvu kineske grupe ByteDance, piše agencija Beta.

Prema novim propisima tim kompanijama se uvodi niz mera ograničenja kako bi se sprečila nelojalna konkurencija.

“Booking je važan akter u evropskom turističkom ekosistemu, i mi se nadamo da će on u potpunosti poštovati svoje obaveze“, rekao je evropski komesar za digitalizaciju Thierry Breton.

Kompaniji Booking je dat rok od šest mjeseci da uskladi poslovanje sa novim pravnim odredbama.

Evropska komisija je objavila i da je otvorila istragu da sazna da li nove mere treba također da se primijene na društvenu mrežu X, u vlasništvu Elona Muska. Kako je navedeno o tome će se izjasniti za pet meseci.

Grupe koje su obuhvaćene evropskim Zakonom o digitalnim tržištima na primer treba da obavijeste Brisel o svakom planu kupovine neke digitalne kompanije u Evropi, bez obzira na njenu veličinu.

Cilj je da se spriječi kočenje inovacije i kupovina, čiji je jedini cilj eliminacija konkurenta.