višemjesečni spor

Brazilski vrhovni sud zabranio društvenu mrežu X

Autor: Biznis.ba
Brazilski vrhovni sud zabranio društvenu mrežu X
Foto: Ilustracija

Brazilski vrhovni sudac Alexandre de Moraes, koji je u višemjesečnom sporu s vlasnikom X-a Elonom Muskom zbog dezinformacija, naredio je u petak zabranu društvene mreže X u najvećoj zemlji Južne Amerike.

Naredba je danas stupila na snagu, javljaju strane novinske agencije.

Sudac je donio odluku o "trenutnom i potpunom prekidu rada" mreže X nakon što Musk nije postupio u skladu s nalogom da imenuje novog pravnog zastupnika za firmu u Brazilu. Zabrana će ostati na snazi sve dok Muskova firma ne ispuni zahtjeve naloga i ne plati izrečene kazne.

Istodobno, Moraes je zaprijetio kaznom od 50.000 reala onima koji će koristiti "tehnološke trikove" - poput usluga privatne VPN mreže - kako bi izbjegli blokadu. oko osam hiljada eura. Također je naredio Googleu, Appleu i internetskim pružateljima da uvedu tehnološke barijere kako bi spriječili korištenje mreže, ali je kasnije poništio tu naredbu.

Američki tehnološki mogul na zabranu je odgovorio u velikom stilu. Suca je opisao kao "zlog diktatora" koji se prerušava u suca i optužio ga da cenzurom pokušava uništiti demokraciju u zemlji. “Sloboda govora temelj je demokracije, ali je neizabrani pseudo-sudac u Brazilu uništava u političke svrhe”, rekao je milijarder.

Moraes već nekoliko mjeseci vodi borbu protiv dezinformacija u Brazilu, dok se Musk deklarira kao apsolutist slobode govora, iako mu cenzura nije strana, primjerice u slučaju njegovog političkog prijatelja i predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa. Između ostalog, blokirao je objavu priče o nedavnom obračunu Trumpovih sljedbenika sa zaposlenikom vojnog groblja u Arlingtonu.

Kao rezultat spora, Musk je ranije ovog mjeseca suspendirao mrežu X u Brazilu, gdje ima oko 22 miliona korisnika, rekavši da je Moraes prijetio svom bivšem pravnom zastupniku uhićenjem kako bi ga prisilio da udovolji njegovim zahtjevima, kako je navedeno , naredbe cenzure, prenosi SEEbiz. Sudac mu je zatim u srijedu naredio da pronađe novog zastupnika u roku od 24 sata ili će X biti zabranjen.

Spor je započeo kada je Moraes naredio X-u da zatvori nekoliko korisničkih računa pristaša brazilskog desničarskog bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara, koji je izgubio izbore 2022., a zatim je pokušao diskreditirati izborni sistem. Protiv njega se također vodi istraga zbog sumnje na pokušaj državnog udara.

Blokirani korisnici uključuju krajnje desničarskog bivšeg kongresmena Daniela Silveiru, koji je 2022. osuđen na devet godina zatvora zbog vođenja pokreta za rušenje Vrhovnog suda. U travnju je Moraes tada naredio istragu protiv Muska, optužujući ga da je ponovno aktivirao neke od zabranjenih računa.

Muskov satelitski internetski operater Starlink već je u četvrtak objavio da je od Moraesa dobio nalog za zamrzavanje računa i zabranu financijskih transakcija u Brazilu. Starlink tvrdi da se nalog temelji na neutemeljenom zaključku da bi trebao biti odgovoran za novčane kazne protuustavno nametnute firmi X.

Musk je također pod istragom u Brazilu zbog navodne kampanje za širenje lažnih informacija u korist Bolsonara.

Predsjednik Brazila Luis Inacio Lula da Silva također je reagirao na odluku suda, rekavši lokalnoj radijskoj postaji da svi stranci koji ulažu u Brazilu podliježu brazilskim zakonima i ustavu. "Što taj Musk misli ko je?" rekao je.