slika u slici

Chrome ima novu funkciju

Autor: Biznis.ba
Chrome ima novu funkciju
Foto: Unsplash

Google uvodi značajnu promjenu u načinu funkcionisanja svog Chrome pregledača, dodajući novu funkciju pod nazivom "Minimized Custom Tabs".

Ova funkcija omogućava korisnicima da se prebacuju između nativne aplikacije i web sadržaja jednim dodirom, pri čemu se Custom Tab smanjuje u mali prozor "slika u slici" koji lebdi iznad sadržaja aplikacije.

Funkcija "Minimized Custom Tabs" je osmišljena da poboljša iskustvo pregledanja unutar Android aplikacija, omogućavajući korisnicima da ostanu unutar aplikacije dok pregledaju web stranice. Umesto otvaranja pregledača ili WebView-a, koji ne podržava sve funkcije web platforme, Custom Tabs omogućava korisnicima da ostanu u aplikaciji dok pregledaju internet. Za developere, korištenje Custom Tabs može povećati angažovanje korisnika i smanjiti rizik od napuštanja aplikacije.

Pretvaranjem Custom Tab-a u prozor "slika u slici" (engl. picture in picture), prelazak na web iskustvo može djelovati prirodnije, kao da korisnici i dalje ostaju unutar nativne aplikacije. Ova promjena može biti korisna za developere koji upućuju korisnike na web stranice za registraciju ili pretplatu, jer olakšava korisnicima povratak u aplikaciju.

Dok je prozor smanjen na "slika u slici", može se smjestiti sa strane ekrana. Kada je stranica maksimalizovana, korisnici mogu dodirnuti strelicu nadole kako bi je ponovo smanjili na prozor "slika u slici", prenosi TechCrunch.

Ova nova funkcija dolazi u trenutku kada Google poboljšava pristup internetu na Android uređajima, sa funkcijama kao što su Circle to Search i drugim AI integracijama koje omogućavaju pretragu putem gestova. Promjena se uvodi u najnovijoj verziji Chrome-a (M124) i automatski će se primijeniti svuda gdje developeri već koriste Chrome-ove Custom Tabs. Google se nada da će i drugi proizvođači pregledača usvojiti sličnu funkcionalnost.