produženo trgovanje

Cisco vidi oporavak potražnje za opremom, dionice skočile

Autor: Biznis.ba
Cisco vidi oporavak potražnje za opremom, dionice skočile
Foto: X.com

Cisco Systems priopćio je da svjedoči oporavku potražnje za svojom mrežnom opremom i najavio smanjenje od 7% u globalnom broju zaposlenih kako bi se usredotočio na područja visokog rasta kao što su umjetna inteligencija i kibernetička sigurnost.

Dionice firme porasle su za 5% u produženom trgovanju nakon što su prognozirali optimistične prihode u tekućem tromjesečju.

"Probavljanje zaliha je završeno i sada se vraćamo u normaliziranije okruženje potražnje", rekao je izvršni direktor Chuck Robbins tokom razgovora s analitičarima.

Cisco radi na smanjenju svoje ovisnosti o svom golemom poslovanju s mrežnom opremom, koje se borilo zbog poremećaja u opskrbnom lancu i usporavanja potražnje nakon pandemije. U februaru je rekao da će otpustiti 5% svoje globalne radne snage ili više od 4000 radnih mjesta, prenosi SEEbiz.

U srijedu je najavio drugi krug otpuštanja, potvrđujući izvještaj Reutersa od prošle sedmice..

Firma sa sjedištem u San Joseu u Kaliforniji procjenjuje da će priznati troškove prije oporezivanja do milijardu dolara u vezi s planom restrukturiranja, od čega će 700 do 800 miliona dolara biti priznato u prvom kvartalu.

Otkazi omogućuju Ciscu da "zadrži fokus na područjima rasta kao što su softver, usluge, umjetna inteligencija i kibernetička sigurnost, dok uravnotežuje svoje finansijske obveze i smanjuje postotak hardvera u svom miksu proizvoda", prema Michaelu Ashleyju Schulmanu, direktoru za ulaganja u Running Pointu Kapital.