tehnološki velikan

Da li je Alphabet u potrazi za velikom akvizicijom?

Autor: Biznis.ba
Da li je Alphabet u potrazi za velikom akvizicijom?
Foto: Ilustracija

Alphabet, “majka” Google-a, velikan je u tehnološkom sektoru. Kompanija generiše desetine milijardi dolara slobodnog novčanog toka svake godine.

Ima nevjerovatno jake prednosti u YouTubeu i Google pretraživanju i uvijek traži načine da postane veći i raznovrsniji. Nedavno je kompanija navodno bila u pregovorima o kupovini nekih prilično velikih kompanija, što ipak nije uspjelo.

Može li Alphabet osigurati veliku akviziciju ove godine i da li bi to bio dobar potez za posao i njegove investitore?

Propali pokušaji kupovine HubSpota i Wiza
Ranije ove godine pojavile su se glasine da Alphabet želi da preuzme HubSpot, kompaniju koja proizvodi marketinški softver. U to vrijeme, HubSpot je vrijedio više od 30 milijardi dolara, a da je prošao, to bi bio najveći Alphabetov posao ikada. Međutim, na kraju je to propalo.

Nedavno je Alphabet razmatrao kupovinu druge kompanije pod nazivom Wiz. To je prilično mlad biznis u oblasti sajber bezbednosti, osnovan 2020, ali sa impresivnim rastom i mnogim kompanijama sa liste Fortune 100 koje su mu klijenti. Alphabet je navodno želio da ponudi 23 milijarde dolara za posao, prenosi Investitor me. Nažalost, i taj dogovor je propao.

Sa dubokim džepovima, Alphabet traži ciljeve otkupa kako bi poboljšao i diversifikovao svoje poslovanje. I moglo bi biti pitanje vremena kada će kompanija biti u stanju da izvede veliki posao. Ali ne reba računati na to da će se to dogoditi ove godine, jer čak i ako Alphabet pronađe kompaniju za kupovinu, trebaće vremena da se dobiju potrebna odobrenja od regulatora – pod pretpostavkom da oni prihvate veliki posao.

Velika akvizicija mogla bi ojačati stopu rasta
Alphabet je posljednjih godina napravio neke skromne akvizicije, uključujući kupovinu proizvođača pametnih satova Fitbit od 2,1 milijarde dolara 2021. godine i akviziciju kompanije za kibernetičku sigurnost Mandiant od 5,4 milijarde dolara 2022.

Iako su ti poslovi pomogli u diversifikaciji Alphabetovog poslovanja, mnogo veća akvizicija bi mogla imati izraženiji uticaj na finansije kompanije. Iako tromjesečna stopa rasta Alphabeta raste dvocifreno, ona je znatno niža od desetogodišnjeg prosjeka.

Da bi Alphabet mogao opravdati svoju procjenu od 2,1 bilion dolara i da bi dionice nastavile rasti, možda će morati pronaći drugu polugu kako bi se njegova gornja linija mogla ubrzati bržim tempom, što bi moglo pomoći privući više investitora.

Značajna akvizicija bi takođe mogla pomoći u smanjenju ukupnog rizika ulaganja u Alphabet. Sa chatbotovima koji odgovaraju na upite u roku od nekoliko sekundi i potencijalno odvlače dio prometa od Google pretrage, postoji rizik da će ključni dio njegovog poslovanja imati problema u budućnosti. Alphabet ima svog vlastitog chat bota, Gemini, ali postoje mnogi drugi s kojima se potencijalno mora takmičiti, jer tehnološke kompanije pokreću vlastite verzije kako bi osigurale da ne propuste ovu novu priliku za rast.

Opasnost je u tome što Alphabet-ov posao pretraživanja mnogo zavisi od toga, a to bi mogao biti problem ako se čet bot kompanije pokaže da je nedovoljan u poređenju sa konkurencijom. U posljednjem tromjesečju, koje je završeno 30. juna, prihod kompanije iznosio je 84,7 milijardi dolara, pri čemu je njegov segment Google Search & Other činio 48,5 milijardi dolara (57%) najveće linije. Kupovina bi Alphabet mogla učiniti mnogo raznolikijom, a to bi ga moglo učiniti sigurnijom kupovinom usred sve veće konkurencije.