Al glasovi

Deutsche Welle eksperimentiša s korištenjem umjetne inteligencije

Autor: Biznis.ba
Deutsche Welle eksperimentiša s korištenjem umjetne inteligencije
Foto: X

Njemačka međunarodna televizijska kuća Deutsche Welle (DW) koju finansira država eksperimentiša s korištenjem glasova umjetne inteligencije (AI) za svoje TV programe.

"Testiramo korištenje sintetičkih glasova", rekla je direktorica programa Nadja Scholz za dpa u Berlinu. Scholz je također član dpa-inog nadzornog odbora.

Glasovi generirani uz pomoć umjetne inteligencije mogu se koristiti za najave ili programske mostove, koji su pregledi prikazani između dva segmenta u televizijskom programu.

Scholz je rekao da nema planova za korištenje AI kao voditelja: "Želimo osloboditi naše novinare za zadatke kao što su istraživanje, kontekstualizacija i analiza."

Televizijska kuća također eksperimentiša s korištenjem animiranih figura koje je generirala umjetna inteligencija kao domaćina za kratke videozapise na platformama društvenih medija, gdje bi gledatelji jasno prepoznali da voditelji nisu ljudi, a upotreba avatara umjetne inteligencije odgovarala bi programu.

Scholz je rekao da DW također testira može li umjetna inteligencija stvoriti slike ili video sekvence od sirovog materijala koji bi mogli poslužiti kao osnova za doprinose programu.

"Radimo s umjetnom inteligencijom već nekoliko godina jer imamo 32 programska jezika. Već dugo koristimo umjetnu inteligenciju za automatizirano prevođenje jer nam štedi veliku količinu vremena", rekao je Scholz, koji je bio direktor programa u DW-u od 2023.
- pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“