e-trgovina

Dionice Alibabe skočile nakon najava povećanja naknada za usluge za trgovce

Autor: Biznis.ba
Dionice Alibabe skočile nakon najava povećanja naknada za usluge za trgovce
Foto: Arhiv

Dionice Alibaba Group Holding Ltd. porasle su najviše u dva mjeseca jer su ulagači pozdravili plan firme za e-trgovinu da zaradi više naknada za usluge od trgovaca.


Dionice su porasle čak 5,8% u Hong Kongu na vijesti da će Alibaba početi naplaćivati osnovnu naknadu za softversku uslugu od 0,6% na potvrđene transakcije za dobavljače na platformama Tmall i Taobao. Promjena politike je u petak prenijeta trgovcima, prema osobi upoznatoj s tim pitanjem. Ali Alibaba bi se mogla odreći nove politike za male trgovce, rekla je osoba.

Nova mjera će povećati Alibabin osnovni prihod od trgovaca i dodati višestruke katalizatore za dionice, prema Jefferies Financial Group Inc. Firma zarađuje većinu svog prihoda Taobao i Tmall kroz naknade za upravljanje kupcima, koje trgovci plaćaju za reklamiranje proizvoda ili bolje prilagođavanje njihove ponude.

"Smatramo da su naknade za softverske usluge od 0,6% koje počinju u rujnu pozitivne na prihod temeljnog trgovca s obzirom da se novi aranžman odnosi i na Taobao i na Tmall", napisali su Jefferiesovi analitičari predvođeni Thomasom Chongom u istraživačkoj bilješci u nedjelju.

Prijelaz na strukturu naknada temeljenu na postotku, o čemu je prvi izvijestio lokalni medij LatePost, čini Alibabu posljednjom velikom platformom za e-trgovinu koja je to učinila. PDD Holdings Inc. počeo je trgovcima naplaćivati naknadu za tehničke usluge od oko 0,6%-1% bruto vrijednosti robe od 2020., dok su JD.com Inc. i ByteDance prošle godine naplatili stopu naknade od 0,6%, prenosi SEEbiz.

Alibaba trenutno naplaćuje fiksni godišnji iznos trgovcima na Tmall-u, od kojeg će se odustati kada nova politika stupi na snagu od 1. septembra. Alibaba će prodavačima ponuditi i druge mjere podrške uključujući prilagodbu kriterija za raspodjelu prometa i pravila besplatnog povrata novca.

Dionica je najveći dobitnik na referentnom Hang Seng indeksu, koji je porastao za čak 2%.